Epstein legt eens uit wat klezmer is

Hoewel de meeste `joodse' dansmuziek net zo joods is als de tango katholiek, is er zelden iemand die dat eens uitlegt. Hoera dus voor trompettist Willie Epstein die zaterdag in het Tropeninstituut met een verkwikkend gebrek aan chauvinisme herhaaldelijk verwees naar de bronnen van de muziek die hij `jiddisch-Amerikaans' pleegt te noemen. Zodat iedereen alsnog kon leren dat de polka uit Polen, de sirba uit Roemenië en de csárdás uit Hongarije komt. Dat ook de zigeuners uit die landen veel aan het jiddische repertoire hadden bijgedragen werd ook niet verheimelijkt. De band begon met Der alte Tzigane en in de toelichtingen die Epstein gaf viel het woord `gypsie' vaker dan het woord `klezmer'.

De door Epstein genomen afstand is verklaarbaar, hij werd in 1919 geboren in New York en kan zich heugen dat het woord `klezmer' nog `gewoon' een scheldwoord was voor een derderangs feestmuzikant. Dat het inmiddels de geuzennaam is van een `roots'-gerichte generatie musici die joodser dan Abraham is en jiddischer dan hun veelbezongen `Momma' is net zo wennen als het feit dat filmer/klarinettist Woody Allen met een grotendeels joodse band onlangs de New Orleans jazz heeft heruitgevonden.

Dat de band van de Epstein Brothers een aflopende zaak is, is een onontkoombaar feit. Op het omslag van de laatste cd Kings of Freylekh Land staan er nog vier Epsteins, in de opnamen spelen er echter maar drie en in de uitverkochte Grote Zaal van het Tropeninstituut is naast Willie alleen benjamin Julius (1926) op drums te horen. Toch klinkt de band verrassend `together' en blijkt klarinettist Ray Musiker een waardige vervanger van de ziek thuisgebleven brother Max. Dat Pete Sokolow zowel piano speelt als synthetische bas, dat laatste op een linkerhandklavier, maakt de band ritmisch een beetje stijf. Sokolow zelf echter compenseert dat gebrek door zo nu en dan een vrolijk lied aan te heffen.

Dat er in het als `Pools' gepresenteerde aandeel van het Epstein repertoire een liedje opduikt dat gaandeweg wordt herkend en meegezongen als onze meedeiner Twee ogen zo blauw maakt deze aflevering in de serie 'Joodse Muziek Wereldwijd' extra toegankelijk.

Concert: The Epstein Brothers. Gehoord: 20/3 Tropeninstituut. Herhaling: 23/3 Vredenburg, Utrecht.

    • Frans van Leeuwen