`Dit college is technocratisch, dat is te beperk't

D66-wethouder Jikkie van der Giessen verruilt de Amsterdamse politiek voor de Hogeschool voor Muziek en Theater in Rotterdam. ,,Ik heb echt geprobeerd honderdtien procent te geven, maar het lukte me maar voor tachtig procent.''

Kortgerokt en hooggehakt verscheen ze rond de gemeenteraadsverkiezingen in de Volkskrant-strip Sigmund: Jippie A.J. van der Giessen. Als wethouder Zorg had ze toen al landelijke bekendheid verworven als de hoofdstedelijke moeder van junks, hoeren en homo's. Jikkie van der Giessen – altijd op de bres voor de zwakkeren in de samenleving. Ze zei het vaak: in 2000 hoeft in Amsterdam niemand meer op straat te slapen. Maar na de nederlaag van D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen werd ze bedeeld met de portefeuille Cultuur en Media.

Minder dan een jaar later zegt ze: ,,De culturele wereld kan prima zonder mijn gedrevenheid die de Amsterdamse onderkant wel nodig heeft. Ik heb ook minder met die etentjes in het Stedelijk Museum met de fine fleur van de kunstwereld.'' De oud-docent Nederlands verruilt haar wethouderschap voor het voorzitterschap van het college van bestuur van de Hogeschool voor Muziek en Theater in Rotterdam. ,,Dat gaat over jonge mensen en nieuwe kansen. Een fantastische baan.''

Reden voor haar vertrek is onder meer het gebrek aan bevlogenheid in het huidige college. ,,Ik vind het huidige college behoorlijk technocratisch.'' Zelf wordt ze op het stadhuis vaak als `emotioneel' getypeerd. In een interview zei ze ooit daarover: ,,Ik denk dat ik qua karakter veel overeenkomsten heb met Jan Schaefer, maar wat bij hem `krachtig en betrokken' heette, wordt bij mij ineens `emotioneel' en daarmee negatief.''

Waarom stapt u binnen een jaar al weer op?

Van der Giessen: ,,Natuurlijk heb ik me afgevraagd of het kiezersbedrog is. Maar het is nog groter bedrog om aan het pluche vast te blijven zitten. Na de verkiezingen zat ik in het programma van Paul de Leeuw. Ik was dood- en doodmoe. `Waarom doe je dit eigenlijk', vroeg Paul de Leeuw. Ja, waarom doe ik dit eigenlijk, vroeg ik me toen af. Ik besloot dat ik na een jaar de balans zou opmaken. Beste mensen, zeg ik nu, ik heb echt geprobeerd honderdtien procent te geven, maar het lukt me maar voor tachtig procent.''

De PvdA heeft er vorig jaar alles aan gedaan om D66 buiten het college te houden. Zijn de verhoudingen daardoor verstoord?

,,Laat ik dit zeggen: de manier waarop de college-onderhandelingen zijn gevoerd heeft mijn denken over macht en politiek op zijn grondvesten doen schudden. Als je eenmaal als grootste partij hebt besloten om met D66 in een college te gaan zitten – ook al doe je dat met wrok in je binnenste – dan ga je daarna wel gewoon met die partij om. We waren het tot in het kleinste detail eens over het programma, maar de portefeuilleverdeling werd alsnog gebruikt om D66 eruit te mikken. Dat is niet mijn stijl. Bovendien: ik weet hoe begerenswaardig de portefeuille Cultuur in die nachten is geweest. Maar op het moment dat ik die kreeg, heette het opeens een `uitgeholde portefeuille'. Daar is overigens niets van gebleken. Kijk maar naar de commotie die het verdwijnen van CNN in Amsterdam teweeg bracht.''

Het is een publiek geheim dat u en PvdA-wethouder Jaap van der Aa niet door één deur kunnen.

,,Dat heb ik absoluut niet zo ervaren. Dat is allemaal een beetje gecultiveerd. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat ik dingen niet zie.''

Hoe functioneert het huidige stadsbestuur volgens u?

,,Ik vind het huidige college behoorlijk technocratisch. Besluiten worden langs de weg van de rationaliteit genomen. Efficiency, planning en control. Dat vind ik te beperkt. In het vorige college bespeurde ik meer idealisme. Mij kunnen ze dan misschien emotioneel vinden, maar ik ben van mening dat je in de politiek in staat moet zijn je binnenste te bewegen. Uit de emotie `we pikken het niet meer' is toch ook de sociaal-democratie ontstaan?''

Door die opstelling lijkt u irritatie op te roepen.

,,Je hebt logische denkers en associatieve denkers. Ik behoor tot de laatsten. Dan denk je via andere lijnen en patronen die door logische denkers niet kunnen worden gevolgd. Dat is bedreigend. In dit college ben ik de enige associatieve denker. Ik communiceer ook niet altijd de tussenliggende stappen. Je kunt zeggen: `die mevrouw is onnavolgbaar en chaotisch en dus dom', maar je kunt er ook anders mee omgaan.''

Bestaat de kans dat met uw vertrek D66 in de oppositie verdwijnt?

,,Dat zou absolute idiotie zijn. Ik ga er van uit dat ik gewoon word opgevolgd. Er zijn misschien best jongeren in onze partij die van mening zijn dat we ons in de oppositie beter kunnen profileren. Maar dat vind ik niet. Trouwens, de VVD en PvdA hebben ook moeite zich te profileren. Het programma-akkoord is helemaal tot op het bot uitgewerkt.''

Net voor uw vertrek heeft u een akkoord bereikt met A2000 over de terugkeer van CNN en MTV op de kabel. U heeft een jaar geleden al gezegd dat een tariefsverhoging voor de kabelabonnee onvermijdelijk was. PvdA en GroenLinks waren tegen. Nu zijn ze door de bocht. Vertrekt u met een triomfantelijk gevoel?

,,Ach nee, het is altijd beter gelijk te krijgen op het moment dat je het hebt.''