De `Messias' zou geen Stradivarius zijn

De `Messias', één van de bekendste violen van de Italiaanse meesterbouwer Stradivarius, is niet echt volgens Stewart Pollens, de muziekinstrumentenconservator van het New-Yorkse Metropolitan Museum of Art. Pollens schrijft in het tijdschrift Journal of the Violin Society America dat het instrument stijlkenmerken heeft die niet bij een Stradivarius horen. De f-gaten in de viool zijn anders en het instrument is gemaakt van hout uit een boom die waarschijnlijk pas in 1738 is omgehakt, één jaar na de dood van Antonio Stradivarius (1644-1737). Dat laatste bleek uit bestudering van de jaarringen door de dendrochronologist dr. Peter Klein van de universiteit van Hamburg. De familie Hills, die een vioolzaak heeft en de Messias in 1939 schonk aan het Ashmolean Museum in Oxford, wijst de conclusies van Pollens af als ,,een persoonlijke vendetta''. Klein omschrijft volgens de Engelse krant The Independent zijn bevindingen nu als ,,voorlopig'' omdat hij alleen foto's van het instrument heeft bestudeerd. De Messias wordt gezien als het best bewaarde van de nog bestaande 650 Stradivarius-instrumenten. De Amerikaanse automobieltycoon Henry Ford bood er in de jaren dertig tevergeefs op met een blanco cheque. (ANP)