`China moet bisschoppen vrijlaten'

Het Vaticaan heeft China gevraagd twee bisschoppen vrij te laten. De Chinese geestelijken zitten sinds drie jaar op een onbekende plaats in de gevangenis. Ze zijn nooit berecht of veroordeeld, schrijft het Vaticaanse persbureau Fides.

De oproep om vrijlating is gericht aan de Chinese president Jiang Zemin, die zaterdag aan een bezoek aan Italië begon. Vrijlating van de bisschoppen zou het bewijs leveren dat de president ,,niet alleen belangstelling heeft voor de economie, maar ook voor de rechten van de mens'', aldus Fides. Het gaat om de bisschoppen Giacomo Su Zhimin (67) van Baoding en Francesco An Shuxin (50). Fides pleit verder voor meer godsdienstvrijheid in China. Peking mag de katholieke geestelijken niet langer hinderen in hun werk. Zeker twaalf andere priesters zitten volgens het persbureau in de cel. De politie zou geregeld verhinderen dat bisschoppen met gelovigen samenkomen om in het openbaar een mis te vieren. (AFP)