Burgers VS zijn in Zimbabwe gemarteld

De drie Amerikanen die twee weken geleden in Zimbabwe werden gearresteerd op verdenking van spionage en wapensmokkel zijn volgens onderzoek door een onafhankelijke arts zwaar gemarteld. Hun advocaat, Jeremy Callow, zei het afgelopen weekeinde dat uit het rapport van de arts blijkt dat de politie de arrestanten sloeg met zwepen, hen electrische schokken aan hun genitaliën toediende en hen probeerde te verstikken door hun hoofd onder water te houden of met een plastic zak te bedekken. Ook werden ze naar eigen zeggen bedreigd met verkrachting en executie.

Callow maakte meteen na de arrestatie al melding van de martelingen, maar de regering van president Robert Mugabe noemde dit een leugen. Afgelopen vrijdag verklaarde Harare dat een onderzoek door twee artsen had aangetoond dat de Amerikanen geen haar was gekrenkt. Maar dàt rapport werd niet openbaar gemaakt en Jeremy Callow kreeg ook geen inzage, waarna hij verzocht om het onafhankelijke onderzoek, hetgeen werd toegestaan.

John Lamonte, Gary Blanchard en Joseph Pettyjohn werden op 7 maart gearresteerd op het vliegveld van Harare, toen ze het land wilden verlaten. De drie waren daarvoor in Congo geweest. Een van hen had een wapen op zak, terwijl de douane in hun bagage wapenonderdelen aantrof. Op de parkeerplaats van de luchthaven stond een auto die aan de Amerikanen zou toebehoren; daarin bevond zich een grote hoeveelheid wapens, evenals een plattegrond van de residentie van president Mugabe. De Zimbabweaanse regering trok hieruit de conclusie dat de Amerikanen op een spionagemissie in Zimbabwe en Congo waren en de presidenten van beide landen wilden vermoorden. De drie verdachten zeiden zendelingen te zijn, die werken voor Harvestfield Ministries, een protestantse groepering uit Indianapolis. De directeur van dit instituut, Jonathon Wallace, heeft vanuit de VS inmiddels bevestigd dat de drie mannen voor hem werken.

De Amerikaanse ambassade in Harare heeft gezegd dat de drie niets met de Amerikaanse regering van doen hebben. De ambassade heeft aangeboden behulpzaam te zijn bij het onderzoek, maar dat is door Mugabe van de hand gewezen. De president riep Washington vorige week op terreurdaden door Amerikaanse staatsburgers even krachtig te veroordelen als terrorisme begaan door anderen.

De drie Amerikanen zullen waarschijnlijk eind deze week worden voorgeleid. Hun wacht bij veroordeling levenslange gevangenisstraf. Advocaat Callow zegt dat zijn cliënten wapenbezit zullen toegeven; ze zeiden de wapens nodig te hebben gehad voor hun zelfverdediging in Congo. Maar ze ontkenden iets te maken te hebben met de andere wapens of met spionage. Callow noemde de behandeling van de drie ,,onmenselijk''.

    • Lolke van der Heide