Boksarbiter in opspraak

Eugenia Williams, vorge week jurylid bij de bokspartij tussen Evander Holyfield en Lennox Lewis, wordt verdacht van corruptie. Zes weken nadat de Amerikaanse failliet werd verklaard heeft Williams twee rekeningen met in totaal 60.000 gulden op haar naam staan. Dat heeft de Britse krant The Sunday Mirror gisteren onthuld.

Williams trad vorige week in New York op als ringrechter bij het titelgevecht der zwaargewichten. Als een van de weinigen telde Williams meer treffers voor Holyfield dan voor Lewis. Mede daardoor eindigde het duel onbeslist. Vermoedelijk in september treffen de WBA- en IBF-kampioen (Holyfield) en WBC-titelhouder (Lewis) elkaar opnieuw.

Verslaggevers van The Sunday Mirror gingen te rade bij Williams, die na het zien van de tv-beelden toch neigde naar winst voor Lewis. De Amerikaanse ontkende steekpenningen aangenomen te hebben. Uitleg over de rekeningen wilde ze niet geven ,,Men heeft me geadviseerd u niets te zeggen. U kunt zich wenden tot mijn advocaat.'' Volgens de Mirror vindt senator Roy Goodman van de staat New York het een vreemde zaak. ,,Dit vraagt om nader onderzoek. Hier klopt duidelijk iets niet.''

Dat vinden ook de supporters van Lewis. Zij voelen zich bestolen. Een aantal heeft inmiddels juridische stappen ondernomen in een poging het geld terug te krijgen van de reis- en boksorganisaties of de promotors. De advocaten krijgen het nog druk. Collega's van Goodman, de boksbond van New York en de openbaar aanklager hebben vorige week al een onderzoek gelast naar het omstreden oordeel van de driekoppige jury.

Promotor Don King maakte gisteren bekend dat Holyfield en Lewis een contract hebben getekend voor een nieuw titelgevecht. Volgens de omstreden zakenman is een rematch de enige manier om een einde te maken aan de controverse. Boze tongen beweerden al direct na afloop van het gevecht – goed voor een omzet van 200 miljoen gulden – dat het King daar vanwege het financiële gewin daarom was te doen. (Reuters)