Boerenprotest in Polen

Rond twintigduizend Poolse boeren hebben gisteren in Warschau bij een protestbetoging bescherming geëist tegen wat ze noemden ,,de plundering'' door buitenlanders en tegen de negatieve consequenties van de aansluiting van Polen bij de Europese Unie. De demonstratie wordt gezien als een waarschuwing van de boeren aan het adres van de centrum-rechtse regering Buzek.

De landbouwsector in Polen moet grondig worden hervormd voordat Polen tot de EU kan toetreden. Honderdduizenden boeren zullen moeten afvloeien. Daarnaast zal de opening van de markt leiden tot ernstige consequenties voor het inkomen van de boeren, die te duur produceren.

De boeren werden bij hun betoging toegesproken door vertegenwoordigers van zowel de linkse, ex-communistische oppositie als door politici van nationalistisch rechts. (AFP)