`Bewijzen' tegen generaals Kroatië

Het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië wil drie Kroatische generaals in staat van beschuldiging stellen wegens misdrijven, begaan bij de herovering van de Krajina in 1995. Dat meldde zaterdag The New York Times, die de hand heeft gelegd op bevindingen van onderzoekers van het tribunaal.

De onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat bij de twee bliksemaanvallen waarmee het Kroatische leger in 1995 een eind maakte aan het bestaan van de zogenoemde Servische Republiek Krajina talrijke misdaden zijn gepleegd: Serviërs zijn zonder proces doodgeschoten en bevolkingscentra zijn willekeurig gebombardeerd. De onderzoekers hebben drie generaals geïdentificeerd die voor oorlogsmisdaden verantwoordelijk zouden zijn en hebben het tribunaal aanbevolen de drie in staat van beschuldiging te stellen. Als dat gebeurt, gaat het om de eerste aanklachten die resulteren uit de oorlog van de Kroaten tegen de Serviërs.

In 1991 slaagden de Kroaten erin na een oorlog van een half jaar de Kroatische onafhankelijkheid te bestendigen door het Joegoslavische Volksleger en de milities van de Kroatische Serviërs te verslaan. De Serviërs hielden na die oorlog echter drie gebieden in het zuiden, midden en oosten van Kroatië bezet. Ze riepen daar hun Republiek Krajina uit. In 1995 werd het grootste deel van deze `republiek' in twee bliksemacties van het Kroatische leger opgerold.

Volgens de onderzoekers van het tribunaal is ,,voldoende bewijsmateriaal'' bijeengebracht voor aanklachten tegen de generaals Mirko Norac, Ante Gotovina en Ivan Cermak, de commandanten van de militaire operatie tegen Knin, de hoofdstad van de `Servische Republiek Krajina'. De drie zijn verantwoordelijk voor de bombardementen op burgerdoelen en voor de `etnische zuivering' waarmee honderdduizend Kroatische Serviërs op de vlucht werden gejaagd. Bij de operaties werden meer dan 150 Serviërs zonder enige vorm van proces geëxecuteerd. Honderden andere Serviërs verdwenen en worden nog vermist.

Zagreb heeft steeds ontkend dat bij het offensief misdaden zijn gepleegd. Maar officieren van de VN-vredesmacht in de Krajina twijfelen er niet aan dat de bombardementen op Knin geen militair doel dienden. Van de drieduizend granaten die op Knin zijn afgevuurd, hebben er nog geen 250 militaire doelen geraakt. (Reuters, AFP)