Amsterdam: zenders in 2001 achter decoder

Over ruim twee jaar verdwijnen alle commerciële zenders in Amsterdam achter de decoder. In de tussentijd komen er zes extra zenders, waaronder CNN en MTV, op de Amsterdamse kabel.

De vertrekkende Amsterdamse wethouder J. van der Giessen (Media) heeft dit afgesproken met kabelexploitant A2000. Als de afspraken in het gemeentebestuur en in de raad worden bevestigd zal het aantal zenders in het basispakket voor een periode van ruim twee jaar worden verhoogd van 26 naar 32.

CNN, MTV, Net5, Eurosport, Discovery en een zender gericht op etnische minderheden zullen vanaf 1 mei op de kabel te zien zijn. Discovery is nog onzeker, omdat deze geld vraagt voor doorgifte.

De prijs van het basispakket gaat omhoog: van 16,55 naar 19,90 gulden, iets onder het landelijk gemiddelde. Door deze extra inkomsten hoeft A2000 niet langer 725.000 gulden per jaar te eisen voor doorgifte van commerciële programma-aanbieders.

Na de interimperiode zal het basispakket worden teruggebracht tot vijftien publieke zenders. De prijs van het basispakket daalt dan met minimaal vijf gulden. Alle andere zenders komen achter een digitale decoder, die A2000 volgens de afspraken zal verhuren voor 36 gulden per jaar.

De tien best bekeken commerciële zenders – waaronder RTL4, RTL5, Veronica, SBS6, Net5 – komen waarschijnlijk in één pakket. Van der Giessen is met A2000 overeengekomen dat de kosten voor het basispakket, de decoder en dit `grote pluspakket' niet boven de 25 gulden zullen uitvallen. Volgens een woordvoerder van A2000 is het ,,onvermijdelijk'' dat de huidige situatie verandert en dat met de komst van een decoder ook de kosten voor televisie stijgen.

A2000 investeert 300 miljoen gulden in de decoders. Als het nieuwe contract tussen de gemeente en de kabelexploitant wordt getekend heeft A2000 ruim twee jaar nodig om de decoders te introduceren in naar verwachting tachtig procent van de huishoudens.

Het college van B en W vergadert morgen over het kabelaanbod. De gemeenteraad zal vervolgens op 31 maart de beslissing moeten nemen.