Adoptie geen roof

De rechtbank in Almelo heeft vanochtend het echtpaar Slottje uit Enschede vrijgesproken van mensenroof. Tegen hen was veertien dagen geleden twaalf maanden cel geëist, omdat ze buiten alle adoptieprocedures om op eigen kosten een Braziliaans meisje naar Nederland hadden laten halen. Het echtpaar Slottje is wel wegens valsheid in geschrifte veroordeeld tot het verrichten van 140 uur onbetaalde arbeid ieder.

Volgens de rechtbank kan niet wettig bewezen worden dat de Slottjes destijds, in 1997, wisten dat het kind onrechtmatig uit Brazilië zou worden vervoerd. Bovendien, aldus de rechtbank in het vonnis, kan niet bewezen worden dat het echtpaar ervan op de hoogte was dat de vrouw die het kind op Schiphol `afleverde' niet de moeder van het kind was. De vrouw deed zich als zodanig voor. Het echtpaar wilde een kind, omdat begin 1996 zijn enig kind was overleden.

Omdat de gewone adoptie te lang zou gaan duren, gingen de twee in zee met een ex-medewerker van een kennis, die in Brazilië een kind kon halen. Ze liepen tegen de lamp als gevolg van het criminele verleden van de ex-werknemer, die na een anoniem briefje werd opgepakt.

Het openbaar ministerie legde het Enschedese echtpaar mensenroof ten laste. Mede om die verdenking te ontkrachten, ging Slottje zelf met een detectivebureau naar Brazilië om de identiteit van de moeder vast te stellen. Tevens maakte dat bezoek duidelijk dat de moeder vrijwillig afstand van het kind had gedaan.