Xanana boos op Jakarta

De voormalige leider van het gewapende verzet op Oost-Timor, José Alejandro `Xanana' Gusmão, heeft de Indonesische regering gisteren beschuldigd van ,,politieke machinaties''.

Gusmão, wiens gevangenschap eerder dit jaar werd omgezet in huisarrest, maakte zich openlijk boos over een `verzoeningsbijeenkomst' die was georganiseerd door Oost-Timorezen die willen dat het omstreden eilanddeel bij Indonesië blijft. Xanana, die al een kwart eeuw ijvert voor onafhankelijkheid van Oost-Timor, had een uitnodiging voor de ontmoeting, die gisteren had moeten plaatsvinden in een hotel in Jakarta, geweigerd. Hij noemde het evenement een ,,smerige truc'' van de Indonesische regering. De bijeenkomst werd gisteren op het laatste moment afgeblazen.

Eerder deze maand had Xanana een ontmoeting met João Da Silva Tavares, de leider van de pro-Indonesische milities in Oost-Timor. Na afloop zeiden beide mannen dat zij voortaan vreedzaam overleg zouden voeren over de toekomst van het gebied. Sindsdien heeft Xanana de regering en de strijdkrachten van Indonesië er echter bij herhaling van beschuldigd stappen naar onafhankelijkheid van Oost-Timor te ,,saboteren met achterbakse tactieken''. Volgens hem had de ontmoeting die gisteren zou plaatsvinden de zege van de gouverneur van Oost-Timor, Abilio Soares. ,,Ik ga niet naar bijeenkomsten van de familie-Soares'', aldus Xanana. (Reuters)