`Waar gaat mijn geld in Europa heen?'

Het aftreden van de Europese Commissie zorgt voor een hogere opkomst bij de Europese verkiezingen op 10 juni. Dat vermoedt A. Zijdenbos van het onderzoeksbureau NSS in Den Haag. ,,Nederlandse politici geven al langer aan dat zij minder willen betalen aan Europa. Door dit incident gaan Nederlanders zich nog meer afvragen waar hun geld heengaat.''

Zijdenbos brengt in herinnering dat de Nederlandse opkomst tijdens de Europese verkiezingen in 1995 al laag was (35,6 procent), het laagste percentage in de EU.

,,Lager kan haast niet. De belangstelling voor Europa was toen al niet groot, en ondanks berichten over invoering van de euro en gesjoemel met geld is de aandacht de afgelopen jaren niet verschoven. Dit aftreden zouden de europarlementariërs in de verkiezingen echter wel kunnen uitbuiten.''