Veertig doden bij strijd Mogadishu

Bij felle gevechten tussen rivaliserende clans zijn gisteren in de Somalische hoofdstad Mogadishu zeker veertig doden gevallen. De afgelopen week heeft de strijd in Mogadishu tachtig levens geëist.

Volgens ooggetuigen vielen gisteren alleen al veertig doden en zeventig gewonden bij gevechten in het noordoosten van de stad, tussen milities van krijgsheer Musa Sudi Yalahow en troepen van Hussein Ali Ahmed, de gouverneur van Mogadishu. Een aantal woningen, waarbij die van de gouverneur, werd geplunderd. De woning van de gouverneur was eerst langdurig beschoten met zware artillerie. Onder de zeven mensen die in en rond het huis om het leven kwamen, bevond zich zijn secretaris. Onder de veertig slachtoffers van gisteren bevonden zich zeker tien burgers.

De gevechten in Mogadishu braken vorige week zaterdag uit op de markt van Keran in het noorden van de Somalische hoofdstad, naar aanleiding van een conflict over de hoogte van de belastingen die de lokale krijgsheer Yalahow hier mag heffen. Toen Yalahows militie liet weten de belastingen te verhogen, kwam het tot de eerste gevechten tussen zijn soldaten en de marktkramers. Donderdag begon de gouverneur zich met het conflict te bemoeien.

Mogadiscio is niet langer, zoals in het begin van de jaren negentig toen de VN een troepenmacht stuurden voor een missie die in 1995 afliep, verdeeld in twee delen, maar is tegenwoordig opgedeeld in vijf delen die worden beheerst door krijgsheren die allemaal tot dezelfde clan behoren, die van de Hawiye. De heerschappij van die clan wordt echter bedreigd door kleinere clanleiders die voortdurend wisselende onderlinge bondgenootschappen aangaan.

De instelling, in augustus vorig jaar, van een gemeenschappelijk bestuur over de hele stad heeft de spanningen niet weggenomen, omdat Yalahow, die delen van het zuiden en van het noordoosten beheerst, en een andere clanleider het arrangement aanvechten. De rust wordt in theorie bewaard door een drieduizend man tellende legermacht, die door Egypte en Libië wordt betaald. Deze strijdmacht heeft zich niet bemoeid met de gevechten van deze week. (AFP)