Tranen

Elsbeth Etty (Z 13 maart) brengt een eerbetoon aan een politica die al op de eerste dag na de El Al-crash bewust het onderzoek naar de oorzaak en gevolgen van de ramp traineerde. Over betrokkenheid en menselijkheid gesproken. Politici die, tengevolge van disfunctionering onder meer in de media door het slijk worden gehaald, legt Etty in de watten. Zo was minister Sorgdager een moedige vrouw die het aandurfde om ten strijde te trekken tegen de boze mannelijke krachten in de kwestie-Doctors van Leeuwen. En was minister Borst een vriendelijk en openhartige politica die alleen daarom al, ondanks de slechte opiniepeilingen, de kieslijst van D66 moest blijven aanvoeren in het kader van de Tweede Kamer-verkiezingen.

Politica's hebben bij Etty tien streepjes voor op politici, of ze nu functioneren of niet, omdat ze zich naar de top hebben gewerkt. Maar als ze er een puinhoop van maken en de kiezer belazeren, dienen ook zij daarop aangesproken en afgerekend te worden. Mensen die hen vervolgens publiekelijk in bescherming nemen, hebben een bord voor hun kop. Met haar ouderwetse pro-vrouw/anti-man-opstelling kwetst zij niet alleen de nabestaanden, maar doet zij ook de emancipatie geen goed.