Rothmans dreigt met sluiting

De Zuid-Afrikaanse sigarettenfabrikant Rothmans heeft het Nederlandse kabinet gedreigd de deuren van zijn vestigingen in Nederland te sluiten, als een gunstiger fiscale behandeling uitblijft. Voor Rothmans werken in Nederland 1.600 mensen: 1.200 in de fabriek in Zevenaar en 400 op het Europese hoofdkantoor in Amsterdam. Rothmans is fabrikant van de merken Rothmans, Dunhill, Cabalero en Peter Stuyvesant.

Rothmans heeft zich gewend tot minister Jorritsma (Economische Zaken), die de boodschap vorige maand heeft doorgegeven aan het ministerie van Financiën. Rothmans weigert desgevraagd elk commentaar, ook op de vraag welk fiscaal probleem er speelt.

Het ministerie van Financiën wil evenmin reageren, omdat het hier het ,,dossier van een individueel bedrijf'' betreft.

Het ministerie van Economische Zaken bevestigt dat Rothmans zich al langer beklaagt over wat het bedrijf ziet als een achterstelling bij de concurrenten Philip Morris (Marlboro) en Reynolds (onder meer Camel).

De klacht van Rothmans, die al een jaar geleden is geuit bij Jorritsma's voorganger Wijers, is ook toen doorgegeven aan Financiën. Dat departement is verantwoordelijk voor de fiscale behandeling van ondernemingen, maar volgens ingewijden heeft de belastinginspecteur laten weten dat wat Rothmans wil ,,echt niet kan''.

De aanleiding voor de hernieuwde actie van Rothmans in

februari van dit jaar is de voorgenomen fusie met British American Tabacco (BAT).

Bij de aankondiging van de overname van Rothmans door BAT (onder meer Lucky Strike en Pall Mall) op 1 januari lieten de partijen weten de komende drie jaar 900 miljoen gulden aan kosten te kunnen besparen. Dat zal na verwachting vooral gebeuren door de productiecentra in Europa te concentreren en dus door enkele fabrieken te sluiten.

De directie van Rothmans heeft het ministerie van EZ laten weten, dat bij de vraag wáár vestigingen dicht gaan de fiscale behandeling in Nederland zwaar zal wegen. Districtsbestuurder H. van der Ploeg van FNV Bondgenoten, die het ongenoegen van Rothmans kent, heeft dit dreigement niet gehoord: ,,Maar het verbaast me allerminst. Ook als Rothmans met de vakbonden een meningsverschil heeft over arbeidsvoorwaarden, wordt er door de directie vaak gezegd: `Denk om de werkgelegenheid! Die zou wel eens uit Nederland kunnen verdwijnen.' Dit past in het beeld dat ik ken van Rothmans.''

Rothmans heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in de fabriek in Zevenaar, die behoort tot de meest productieve van het concern. Vakbondsbestuurder Van der Ploeg ziet Rothmans de `zeer effeciënte' Nederlandse vestiging dan ook nog niet zou gauw sluiten: ,,Ik vrees meer voor de werkgelegenheid in Engeland waar meerdere fabrieken hun capaciteiten bij lange na niet benutten.''