Politiechef afgetreden

In Uruguay is een politiechef opgestapt omdat hij in 1992 naliet een aanval op journalisten te rapporteren aan de regering. Journalisten van een Argentijns televisiestation waren een wetenschapper op het spoor gekomen die door Uruguese militairen gevangen was gezet om onder dwang zenuwgas te vervaardigen voor de geheime dienst van het Chili van dictator Pinochet. De Chilenen testten het zenuwgas uit op politieke gevangenen en gebruikten het bij moordaanslagen op politieke ballingen. Eén keer ontkwam de wetenschapper, Eugenio Berrios. Hij meldde zich op een politiebureau. Daar bracht men hem terug naar de militairen die hem gevangen hadden gehouden. In 1995 werd hij vermoord op het strand gevonden. De journalisten werden in elkaar geslagen toen ze het huis filmden waar de wetenschapper gevangen zat. (Reuters)