Oscars exclusief op `t web

Zondag is het zover. Dan is op geen enkele Nederlandse zender de jaarlijkse uitreiking van de Academy Awards te zien. Dan is zelfs op geen enkel hier te ontvangen kanaal de Oscar-ceremonie te zien.

Geen glamour meer op de rode loper met wie wat droeg en met wie was, geen uit het hoofd geleerde grapjes meer van de `celeb-'presentatoren en onverwachte statements van de dissidenten onder hen. Niet als eerste weten of Steven Spielberg met zijn anti-oorlogsfilm Saving Private Ryan inderdaad de Oscar voor beste film in de wacht sleept, of dat toch John Madden (Shakespeare in Love) met dat felbegeerde beeldje naar huis zal gaan. En hoe zal het toegaan bij de omstreden uitreiking van de ere-Oscar aan regisseur Elia Kazan? Wordt er geklapt of boe geroepen?

Misschien is het alleen een teleurstelling voor een klein groepje filmfanaten en hooguit een extra domper voor diegenen die een abonnement op Canal+ namen toen het filmevenement een paar jaar geleden achter de decoder verdween. Want ook de abonneezender kon dit jaar de rechten niet betalen. Naar verluidt omdat het Britse commerciële BSkyB, nadat eerder al de Britse filmgoeroe Barry Norman voor een beter honorarium de publieke omroep verliet, de prijs zo hoog opdreef dat de meeste Europese zendgemachtigden er maar helemaal vanaf zagen.

Om het leed een beetje te verzachten hebben de bespelers van Nederland 1 (AVRO, KRO en NCRV) de krachten gebundeld en brengen zij vanaf hun website TVWEB (www.tvfilm.nl) een live verslag van de gebeurtenissen in Los Angeles, van 11 uur 's avonds tot 7 uur 's ochtends.

Correspondenten in Californië en redacteuren in Hilversum zullen de gebeurtenissen verslaan. Het is onduidelijk of het een rechtstreekse uitzending van de Oscars via Internet is, zoals een medewerkster van de AVRO meent of slechts een verslaggeving vanuit LA, zoals de website suggereert.

De officiële site (www.oscar.com) heeft wel rechtstreekse beelden van de aankomst van de sterren en backstage-interviews met bekroonde filmmakers en acteurs, maar geen toegang tot de feestzaal. Maar dat is voor Amerikanen, voor wie deze site primair bedoeld is, ook niet zo nodig, die hebben de 21e maart gewoon de televisie er naast staan.

    • Dana Linssen