Maandag begin proces Bouterse

De Haagse rechtbank begint maandag toch gewoon aan het drugsproces tegen Desi Bouterse en twee medeverdachten.

De rechtbank maakte dit bekend nadat het gerechtshof had bepaald dat de procedure die de advocaat van Bouterse, A. Moszkowicz, heeft aangespannen om de zaak naar Rotterdam te verplaatsen, kan worden doorgezet. Als Moszkowicz in cassatie gaat, heeft dit schorsende werking.

De verwachting is dat de rechtbank maandag begint met zich een oordeel te vormen over de ontstane situatie. Tot een echt inhoudelijke behandeling van de strafzaak komt het waarschijnlijk niet.

Volgens bronnen op het Paleis van Justitie wil de rechtbank hoe dan ook beginnen omdat Bouterse eerder heeft laten weten ervan op de hoogte te zijn dat het proces maandag 22 maart begint. Daarmee is een belangrijke formele hobbel komen te vervallen omdat de Surinaamse regering tot nu toe weigerde de dagvaarding officieel aan Bouterse kenbaar te maken. Na opening van het proces kan tijdelijke aanhouding volgen waarna geen nieuwe dagvaarding hoeft te worden uitgebracht.

Moszkowicz zal naar verluidt maandag niet verschijnen. Ook Bouterse blijft in Suriname.