Liesbeth List omhelst popklank

,,Ik weiger in een zee van tijd onderuit te gaan,'' zingt Liesbeth List in één van haar nieuwere liedjes. ,,Ik wil met beide benen midden in het leven staan.'' En zo staat ze daar, als stralend middelpunt van haar Theatertournee 1999, met vijf muzikanten die eerder bij Marco Borsato, Karin Bloemen, Frank Boeijen en René Froger speelden, en dus ruimschoots geoefend zijn in pop met pep. Ze vuurt hen aan, zweept hen op en laat horen hoe nieuw en oud repertoire kunnen samengaan – alles klinkt als nieuw.

Even, terwijl ze als een jonge hinde tussen haar begeleiders rondhupste, dacht ik aan haar solo List nu van tien jaar geleden. Toen had ze alleen een piano bij zich, en bracht een ingetogen recital dat te zeer buiten de tijd stond om veel publiek te trekken. En nu, na tussenkomst van Frank Boeijen die haar vijf jaar geleden een nieuwe sound en nieuwe nummers bezorgde, is het alsof er nooit zoiets als een comeback is geweest, alsof ze altijd is doorgegaan met zich aan te passen zonder iets van haar eigen stijl te verliezen.

Want dat is het bijzondere: als vanzelfsprekend blijft ze bij die volle popklank overeind. Het nieuwe geluid is haar niet opgeplakt; ze heeft het zo te horen uit volle overtuiging omhelsd.

Vóór de pauze zingt Liesbeth List de oogst van haar recente cd's – sfeerstukken die haar omfloerste stem volop recht doen. Daarbij hoort ook het smeuïge Heb het leven lief, dat maandag als haar nieuwe single wordt gelanceerd. Eén vrolijke medley met hits van vroeger komt in dat deel voorbij. Na de pauze volgen vijf Brel-nummers en een Shaffy-medley, allemaal glansrijk opnieuw gearrangeerd, en helaas ook de foeilelijke vertaling van Somewhere uit West Side Story, die op de vorige cd al een pathetische wanklank was.

Van het Brel-blok is vooral Dat soort volk een wondertje van vertelkunst, subtiel begeleid en hartstochtelijk expressief voorgedragen, terwijl de aanstekelijke succesnummers van Shaffy extra reliëf krijgen omdat gitarist Peter van Benthem meezingt met een toepasselijke Shaffy-galm.

De finale is de Shaffy Cantate en Heb het leven lief was gisteravond de toegift. Niet eerder waren de List van vroeger en nu zo goed in evenwicht.

Voorstelling: Theatertournee 1999, door Liesbeth List, m.m.v. Norbert Sollewijn Gelpke, Dave van Beek, Eric van de Bovenkamp, Peter van Benthem en Hubert Heeringa. Gezien: 19/3 in Gooiland, Hilversum. Tournee t/m 9/5. Inl. (015) 2159415.