Gucci koopt Frans parfumhuis

Het Italiaanse modehuis Gucci heeft gisteren een forse klap uitgedeeld in de overnamestrijd met de Franse rivaal Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH). Gucci verkocht eerst voor 6 miljard gulden een belang van 40 procent in het bedrijf aan het Franse detailhandelsconcern Pinault Printemps Redoute en besteedde vervolgens 2 miljard gulden aan overname van de parfumdivisie van farmaconcern Sanofi. ,,We willen een groep van luxe merken worden'', vertelde topman Domenico De Sole van Gucci in een toelichting vanuit Parijs.

Met de acquisitie van de parfums van onder meer Yves Saint Laurent, Oscar de la Renta en Van Cleeff & Arpel heeft Gucci de rollen omgedraaid. Gucci leek een slachtoffer te worden van de expansiedrift van LVMH-topman Bernard Arnault, maar presenteerde zich gisteren plotseling als de belangrijkste belager van LVMH.

Inclusief de nieuwe parfums (omzet 1,3 miljard gulden in 1998) is Gucci opgerukt naar de tweede plaats op de ranglijst van producenten van luxe artikelen als parfum, mode en lederwaren. De omzet van marktleider LVMH in dat segment bedraagt bijna 8 miljard gulden, die van Gucci nu 3,4 miljard gulden.

Door de alliantie van Gucci en Pinault-Printemps lijkt samenwerking tussen Gucci en LVMH van de baan. LVMH had de afgelopen weken een belang van 34 procent in Gucci bijeengekocht, een manoeuvre die door Gucci werd betiteld als een ,,sluipende overname''. Gucci richtte daarom een beschermingswal op, die vervolgens door LVMH bij de Amsterdamse Ondernemingskamer werd aangevochten.

LVMH gaat nu ook deze emissie van 39 miljoen nieuwe aandelen aan de Nederlandse rechter voorleggen. ,,Dit is in strijd met eerdere afspraken tussen Gucci en LVMH'', zegt een woordvoerder van LVMH. ,,En het is ook niet in het belang van de aandeelhouders in Gucci. De Sole heeft het bedrijf uitgeleverd aan een andere partij, zonder dat de aandeelhouders daar een premie voor krijgen.''

Volgens LVMH heeft Pinault-Printemps, dat vier van de negen commissarissen mag benoemen, nu de zeggenschap over Gucci verkregen. ,,Kijk maar naar de `strategische' commissie van de raad van commissarissen. Daarin krijgt Pinault-Printemps de meerderheid.''

Gucci koopt de Sanofi-parfumdivisie van Artemis, de persoonlijke participatiemaatschappij van François Pinault, oprichter een grootaandeelhouder van Pinault-Printemps. Opmerkelijk is dat LVMH lange tijd met Sanofi had onderhandeld over de aankoop van deze parfums, maar er in december er plotseling van af zag.