GP van Zandvoort?

Over enkele weken voldoet het circuit van Zandvoort aan alle eisen van de Internationale Auto- sportfederatie (FIA). Worden er dan ook weer Formule I-races in Nederland gehouden?

Persvoorlichter Francesco Longanesi van de FIA: ,,Op dit moment heeft Zandvoort formeel nog geen Formule I-circuit. Mijn organisatie weet nergens van. Heeft Zandvoort aan al onze eisen voldaan? Nou, dat is leuk voor hen, maar ik kan er verder niets over zeggen. Ik weet dus ook niet of in Nederland ooit weer Formule I-races gehouden worden. Als men dat in Zandvoort ambieert, moeten ze ons bellen. Wel meer landen willen een grand prix hebben. De FIA bekijkt alle verzoeken, maar de meeste worden niet gehonoreerd. Voorbeelden? Geef ik niet.''

Mark Koense, runt samen met oud-coureur Jan Lammers een adviesbureau voor autosport: ,,Op basis van de historie en het uitstekende imago is Zandvoort een Formule I-circuit bij uitstek. Iedere coureur die in Zandvoort gereden heeft bewaart daar goede herinneringen aan. Het circuit heeft de faciliteiten voor de 21ste eeuw en moet haast wel de eerste gegadigde zijn om de grand prix van een ander land over te nemen. Neem de wedstrijden in Spa. Over een paar jaar zijn tabaksreclames verboden in België. Dan zal Formule I-baas Ecclestone wellicht overwegen Zandvoort op te nemen in zijn programma en Spa te laten vallen. Aan de andere kant heeft het circuit in Zandvoort geen grand prix nodig. De directie gaat verstandig met het beschikbare budget om. Ook zonder zo'n mega-evenement blijft de baan tot in lengte van jaren bestaan. Een geruststellende gedachte.''

Christijan Albers, Formule 3-coureur: ,,In Zandvoort is men goed bezig, maar er zal nog heel wat moeten gebeuren wil daar een grand prix plaatsvinden. Denk alleen maar aan iets simpels als het regelen van het verkeer. Als in Zandvoort een Formule I-race wordt gehouden, zit alles muurvast daar. Dat het circuit is verlengd, is voor mij een nadeel. Ik moet de baan opnieuw leren berijden. Toch zou het prachtig zijn om in Zandvoort een grand prix te rijden. Zelf hoop ik in 2001 een Formule I-coureur te zijn.''

Michel Bleekemolen, oud-coureur: ,,Het wordt een moeilijke zaak om weer Formule I-races in Zandvoort te houden. Misschien is het een idee om een Benelux Grand Prix te organiseren: een Formule I-race die afwisselend in Zandvoort en op de Duitse Nürnburgring wordt verreden. Financieel is dat een moeilijke zaak. Het circuit is in de jaren tachtig niet voor niets failliet gegaan na het organiseren van Formule I-wedstrijden. Ik heb zelf twee keer in Zandvoort gereden: het is een fantastisch parcours. Maar historie telt niet. De FIA en Bernie Ecclestone zullen voornamelijk aan geld denken.''

Arjen van Vliet, hoofdredacteur autosportblad `Formule 1': ,,Heel veel landen willen een grand prix binnen hun grenzen. Ik denk niet dat Zandvoort bovenaan het lijstje van de FIA staat. Bovendien kost een Formule I-race een hoop geld, ik weet niet of Zandvoort kapitaalkrachtig genoeg is voor zo'n evenement. De belangrijkste vraag is echter of Bernie Ecclestone Zandvoort leuk genoeg vindt voor een grand prix. Ik heb begrepen dat de directie van het circuit het goed kan vinden met Ecclestone, misschien geeft dat hoop. Zandvoort kan in ieder geval bogen op een rijke historie. Oudere autosportliefhebbers en coureurs zullen met weemoed terugdenken aan de races in Zandvoort. Die hadden toch iets aparts.''

Gijs van Lennep, oud-coureur: ,,Ik zie het op de lange termijn wel gebeuren dat Zandvoort een grand prix organiseert. De stem van Bernie Ecclestone zal zwaar meetellen. Die man kijkt vooral naar de zakelijke kant van het verhaal. En ik weet niet of Zandvoort wel over voldoende middelen beschikt. Toch zou het machtig zijn als er daar een grand prix wordt afgewerkt. Voor liefhebbers van de autosport is het toch een prachtig gezicht: snelle wagens en op de achtergrond die duinen. Schitterend.''