Eindhoven krijgt Oldenburg

Het Amerikaanse kunstenaarsduo Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen heeft in opdracht van de gemeente Eindhoven een metershoog kunstwerk ontworpen. Het bestaat uit een deels ingegraven bowlingbal met een doorsnee van 6,5 meter en tien over elkaar tuimelende, zeven meter hoge kegels.

Het kunstwerk komt op de kop van de Kennedylaan, de belangrijkste invalsweg van Eindhoven. Het gaat bijna twee miljoen gulden kosten. Eindhoven is bereid zelf 7,5 ton te betalen voor het beeld. Voor het overige doet de gemeente een beroep op het bedrijfsleven. Het is de bedoeling de Flying Pins in juni volgend jaar te onthullen, vlak voordat in Eindhoven het Europees Kampioenschap voetballen plaatsvindt.

Eindhoven heeft de opdracht aan Oldenburg en Van Bruggen verstrekt op aanwijzing van het stedelijk Van Abbemuseum. Het duo heeft al eerder 34 grootschalige projecten uitgevoerd voor stedelijke gebieden in Europa, Azië en de Verenigde Staten. (ANP)