Een beetje verlegen is de kroonprins van Monaco. ...

Een beetje verlegen is de kroonprins van Monaco. Soms stottert hij ook. Een aardige jongen. Behalve als hij gaat sporten. Dan komen woede en strijdlust in hem op. Zoals destijds in de bobslee. Erg snel ging het gevaarte helaas nooit. Want wanneer Albert en zijn vrienden meededen, eindigden ze in de achterhoede. Maar toch was hij als lid van de viermansbob uit Monaco driemaal deelnemer aan de Winterspelen. Andere sporten beoefende hij met evenveel passie. Hij was schoolkampioen en Frans districtskampioen zwemmen. Hij behaalde als judoka de zwarte band. Hij deed ook aan atletiek, roeien, voetbal, handbal, tennis, paardrijden, skiën, squash, golf, windsurfen, schermen en volleybal. De meeste sporten beoefent Albert nu hij veertig is nog steeds. Hij studeerde daarnaast aan Amerikaanse universiteiten onder meer rechten en management. Tegenwoordig bekleedt hij veel functies in sport- en culturele organisaties. Sinds 1985 is Albert lid van het IOC. Hij is vice-voorzitter van de atletencommissie. Als vertegenwoordiger daarvan was hij lid van de culturele commissie en is hij nog lid van de verkiezings- en de marketingcommissie. Hij maakte ook deel uit van de coördinatiecommissie van de Spelen van Atlanta. Albert is trots op de functies. Maar liever is de kroonprins van Monaco toch als sporter actief, waarschijnlijk net als de kroonprins van Oranje.

Aflevering elf in de serie over helden van deze eeuw.