Directie concours klaagt Whitaker aan

Michael Whitaker heeft zich de toorn van de organisatie van het concours hippique Indoor Brabant op de hals gehaald. De 39-jarige Britse ruiter verliet Den Bosch nog voordat hij ook maar aan een wedstrijd had deelgenomen. Hij was het er niet mee eens dat hij ingedeeld was in de kwalificatiegroep, het zogenoemde CSI. De handelwijze kwam Whitaker op een officiële klacht van de organisatie van Indoor Brabant bij de Britse hippische federatie te staan. Met een verzoek disciplinaire maatregelen te nemen.

Volgens toernooidirecteur Gerrit Jan Swinkels was het gedrag van Whitaker niet te tolereren. ,,Hij wist precies waar hij aan toe was en hoe het systeem bij ons werkt. Vorig jaar werd hij van de kwalificatiegroep overgeheveld naar de wereldbekergroep omdat er toen wel een plaats vrij kwam. Hij was niet aangemeld door de Britse federatie en had van ons duidelijk te horen gekregen dat hij wel kon komen, maar zich eerst moest plaatsen via de CSI-parkoersen. Telefonisch en per fax.''

Toen Michael Whitaker na aankomst gewaar werd dat hij toch echt in de lagere groep was ingedeeld, ontstak hij in grote woede. Swinkels: ,,Hij zei dat hij naar huis zou gaan. Ik had nooit gedacht dat hij dat ook echt zou doen. Zonder een officiële afmelding is hij verder weggebleven en teruggereisd naar Nottingham. Dit kunnen we niet zomaar over onze kant laten gaan. Anders is het eind zoek.''

Wel van de partij in de Brabanthallen is John Whitaker, die al jaren deel uitmaakt van de top tien van de wereld. Hij wenste geen woorden vuil te maken aan het optreden van zijn broer. ,,Dat is zijn eigen zaak'', zei hij. ,,Ik sta daar volledig buiten. Wat hij doet moet hij zelf weten.'' (ANP)