Bonden eisen vrijgekomen IOC-zetels op

De voorzitters van de olympische zomersportbonden, verenigd in de Asoif, azen op de vrijgekomen zetels in het IOC na het royement voor zes leden. Primo Nebiolo, voorzitter van de wereldatletiekfederatie (IAAF) eiste gisteren het automatische IOC-lidmaatschap voor de presidenten van alle 35 aangesloten internationale bonden. De Italiaan, die zelf al jaren mee mag stemmen in Samaranch' elitekorps, deed dat na ruggespraak met de nieuwe FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De Zwitser claimde zelf een plaats in het IOC. Zijn voorganger Joao Havelange had die overigens.

Volgens Nebiolo zijn de internationale sportbonden met hun atleten de basis voor de Olympische Spelen. ,,Ze moeten voortaan nauwer dan voorheen betrokken zijn bij de besluitvorming van het IOC. Dat zal ik het uitvoerend comité voorhouden'', zei Nebiolo, tevens voorzitter van de Asoif. Wellicht heeft het IOC binnenkort nog een vacature, want de Australiër Phil Coles, IOC-lid en mede-organisator van Sydney 2000, kwam gisteren nog zwaarder onder vuur te liggen. Coles kreeg deze week de 'gele kaart' omdat hij met zijn familie gratis op reis was geweest naar Salt Lake City. Dat hij ook dure cadeautjes van Athene had aangenomen, werd niet bewezen geacht.

Coles voormalige echtgenote Georgina leverde echter het bewijs. Ze bekende in een brief aan het IOC – met een afschrift aan persbureau Reuters – juwelen te hebben gekregen van een Griekse lobbyist die de Olympische Spelen van 1996 naar Athene moest proberen te halen. ,,Het IOC heeft het epistel gekregen en het dagelijks bestuur buigt er zich op dit moment over'', zei woordvoerder Servan-Schreiber. ,,De leden bekijken of het nieuwe bewijs voldoende is een nader onderzoek te gelasten.''

De 67-jarige Coles had de onderzoekscommissie verteld dat hij inderdaad in 1990 een paar manchetknopen heeft aangepakt, ter waarde van hooguit veertig gulden. Mevrouw Coles beweert nu echter dat het wel degelijk ging om met diamant bezette exemplaren, die ze later heeft laten 'omsmeden' tot oorbellen. Zelf kreeg ze een gouden collier. De Sydney Morning Herald drukte een foto van haar af, genomen tijdens een olympische receptie in Tokio, waarop ze de bewuste juwelen draagt. De krant heeft ook de hand weten te leggen op een copie van het verzekeringsbewijs van de sieraden, geschat op 12.000 gulden.

Ook IOC-president Samaranch moet zich opnieuw verantwoorden als het aan de Amerikaanse wetgevers ligt. John McCain, voorzitter van de Senaatscommissie voor Economische Zaken, wil Samaranch en andere IOC'ers op 14 april bij een hoorzitting in Washington laten opdraven om tekst en uitleg te geven over de omkopingsaffaire in Salt Lake City. De Republikeinse senator Ted Stevens is niet gelukkig met het tempo waarin de veranderingen binnen het IOC zich voltrekken. Hij overweegt de belastingaftrek voor olympische sponsors in de Verenigde Staten te beperken.