Benninga gevraagd als coach heren HGC

Een beslissing heeft ze nog niet genomen, maar de kans bestaat dat Carina Benninga volgend seizoen leiding geeft aan het mannenteam van hockeyclub HGC. ,,Ik heb nog niet nagedacht over het aanbod, omdat ik me voorlopig op Amsterdam wil concentreren'', zegt de record-international die zelf ooit speelde bij de hoofdklasseclub uit Wassenaar.

Mocht Benninga (36) tot overeenstemming komen met HGC, wordt ze de eerste vrouwelijke trainer-coach in de hoogste afdeling van het Nederlandse hockey. Verrast over de belangstelling beweert de 158-voudig international niet te zijn. ,,Zij kennen mij en ik ken hen'', zegt Benninga, bezig aan haar vierde seizoen bij de vrouwen van vice-landskampioen Amsterdam. ,,Sympathiek in elk geval dat ze aan me denken.''

HGC neemt aan het einde van dit seizoen afscheid van coach Maurits Hendriks, die vorige maand Roelant Oltmans opvolgde als bondscoach van de nationale mannenploeg. Al maanden is de club op zoek naar een opvolger. Een aantal kandidaten bedankte tot dusverre om uiteenlopende redenen.

Hugo van Cleeff, commissaris tophockey bij HGC, wil de interesse voor Benninga bevestigen noch ontkennen. ,,Wij zoeken kwaliteit, dat staat voorop. Man of vrouw doet voor ons niet terzake'', aldus Van Cleeff. Ook de huidige assistente van Hendriks, Sonja Thomann, is kandidaat.

Een vrouw als coach van een mannenploeg zou ,,een kleine revolutie betekenen binnen het conservatieve hockeywereldje'', weet Van Cleeff. ,,Terwijl binnen het bedrijfsleven een leidinggevende vrouw inmiddels de normaalste zaak van de wereld is.''

HGC heeft bovendien een reputatie hoog te houden volgens Van Cleeff. ,,Vier jaar geleden durfden wij het aan om een relatief onbekende assistent aan te stellen die het inmiddels tot bondscoach heeft geschopt. Een vernieuwende aanpak past dus bij deze club.''

Zelf voorziet Benninga ook geen problemen. ,,Waarom zou ik? Omdat ik toevallig vrouw ben? Ik kan met mensen overweg, of dat nou mannen of vrouwen zijn.''

    • Mark Hoogstad