Arcade ziet omzet van cd's fors dalen

Muziekuitgever Arcade verwacht in de eerste drie maanden van het jaar ongeveer twintig procent minder cd's te verkopen. Arcade volgt hiermee de verwachting die de voorzitter P. Solleveld van de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van Geluidsgragers (NVPI) afgelopen woensdag uitsprak.

Woordvoerder M. Wolf van de muziekdochter Arcade van het multimedia-concern Wegener Arcade wijt de daling aan een combinatie van drie factoren. ,,Er worden steeds meer cd's gekopieerd door cd-writers in thuiscomputers. Verder is de markt verzadigd en neemt cd-piraterij toe.'' Wolf kan niet inschatten hoeveel procent aan welke oorzaak toe te schrijven is.

Bij Free Record Shop is volgens inkoopdirecteur Juan da Silva bij de 158 winkels van de keten nog niets te merken van een instortende verkoop. ,,Sterker nog, ik durf zelfs te stellen dat de verkoop over de eerste drie maanden van dit jaar met een paar procent gestegen is. Maar dat komt voor een gedeelte omdat wij niet alleen cd's maar ook cd-rom's verkopen. En die zijn veel beter beveiligd'', aldus Da Silva.

Hij denkt dat De terugval van de verkoop bij Arcade vooral te wijten is aan andere oorzaken. ,,Je moet zorgen dat je hit-cd's produceert. Arcade heeft zich lange tijd gericht op het maken van compilatie-cd's, en die markt wordt steeds meer ingevuld door EMI en Polygram.''

Sinds de inburgering van de cd-brander — een apparaatin de pc waarmee cd's digitaal gekopieerd kunnen worden — het afgelopen jaar, is het aantal illegale kopieën van cd's aanzienlijk gestegen. Wolf ziet de oplossing voor deze stroom illegale cd's vooral in het aanbrengen van kopieerbeveiligingen in cd's. Ook bepleit Wolf een strengere aanpak van overtredingen van het copyright.