Aanval NAVO `geen zaak van paar bommen'

NAVO-aanvallen op Joegoslavië worden ,,geen kwestie van een of twee bommen''. Dat heeft gisteren de opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Europa, generaal Wesley Clark, gezegd. De Amerikaanse Kosovo-bemiddelaar, Christopher Hill, zei gisteren dat de spanningen rond Kosovo de komende dagen zullen oplopen. ,,Maak uw gordels vast, de komende dagen,'' aldus Hill.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking, de OVSE, is sinds vanochtend vijf uur bezig de veertienhonderd waarnemers die ze in Kosovo heeft, te evacueren. De waarnemers, die gisteren al op enkele centrale plaatsen werden bijeengebracht, moeten over de weg naar Macedonië reizen. Vanuit de Macedonische hoofdstad Skopje vliegen ze via Wenen verder naar huis. De Servische autoriteiten hebben de OVSE-waarnemers een vrijgeleide beloofd. De aftocht van de waarnemers moet nog vandaag worden afgesloten.

Het vertrek van de waarnemers maakt de Albanese burgerbevolking van Kosovo kwetsbaar tegenover de Servische politie en het Joegoslavische leger in Kosovo. Generaal Clark zei gisteren dat er al sprake is van ,,een groeiende humanitaire tragedie op de grond in Kosovo'', waar de afgelopen drie maanden nog eens zestigduizend Albanese burgers op de vlucht zijn gedreven door het Servische offensief tegen het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. In totaal is twintig procent van de hele bevolking van Kosovo – 443.000 van de rond twee miljoen mensen – nu van huis en haard verdreven.

Na de mislukking van de Kosovo-conferentie in Parijs heeft het Joegoslavische bewind tot woensdag de tijd gekregen om het vredesplan te ondertekenen. Als het dat niet doet, kan de NAVO overgaan tot luchtaanvallen. In Brussel hebben gisteren de NAVO-ambassadeurs tijdens een speciale vergadering over Kosovo geconstateerd dat de verantwoordelijkheid voor het mislukken van de vredesonderhandelingen nu volledig ligt bij de Joegoslavische president Miloševic. De ambassadeurs zullen zich zondagmiddag opnieuw beraden. Dat zij tijdens die vergadering tot de conclusie komen dat de tijd rijp is voor luchtaanvallen, wordt nu niet waarschijnlijk geacht. Volgens een functionaris zijn niet alle lidstaten overtuigd dat de tijd rijp is. De Albanese onderhandelingsdelegatie is gisteren ontvangen op het militair hoofdkwartier van de NAVO in het Belgische Bergen. Daar heeft ze uitleg gekregen over de eventuele NAVO-interventiemacht die moet toezien op een vredesakkoord.

Volgens generaal Clark hebben de Serviërs en Joegoslaven in Kosovo inmiddels een troepenmacht samengetrokken die ,,elk redelijk vereiste ver te boven gaat''. In de regio liggen 14- tot 16.000 zwaar bewapende politiemannen en 17- tot 20.000 militairen. Aan de noordgrens van Kosovo liggen nog 5- tot 10.000 soldaten. (Reuters, AP)