VS gaan afweersysteem voor raketten bouwen

Ondanks harde kritiek van Rusland en China, is een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gisteravond akkoord gegaan met de bouw van een militair afweersysteem tegen inkomende raketten.

De bouw werd tot nu toe ondermeer tegengehouden door de enorme kosten van een soortgelijk project, dat zestien jaar geleden werd gelanceerd door president Ronald Reagan. De Republikeinen hebben het idee voor een afweersysteem echter nooit losgelaten en willen Reagan's `Star Wars' doen herleven, zij het in bescheiden vorm.

Aanvankelijk had president Clinton gezegd dat hij net als in 1995 zijn veto uit zou spreken over het `Republikeinse' project. Maar de president is overstag gegaan, met in zijn kielzog de Democratische Partij. Het wetsvoorstel, dat het Pentagon toestemming geeft voor de bouw van een anti-raketschild, werd met 317 tegen 105 stemmen aangenomen. Eerder deze week werd het voorstel al aangenomen door de Amerikaanse Senaat.

De omslag van de Democraten werd vorig jaar ingezet na berichten dat Noord-Korea proeven deed met langeafstandsraketten. Een Amerikaanse onderzoekscommissie had bovendien kort daarvoor gewaarschuwd dat Noord-Korea, Iran en Irak binnen afzienbare tijd zouden beschikken over raketten die in staat zijn de Verenigde Staten te bereiken.

De Democratische ommezwaai was compleet nadat vorige week bekend werd dat China met behulp van een spion mogelijk nucleaire geheimen heeft gestolen uit het militaire laboratorium in Los Alamos. Bovendien blijkt uit een recente opiniepeiling dat het Amerikaanse volk meer vertrouwen heeft in de Republikeinen als het gaat om buitenlandse politiek.

Om niet onder te doen voor hun Republikeinse collega's besloot een meerderheid van de Democraten in het Congres mee te stemmen met het voorstel dat `Star Wars' doet herleven. Onder druk van de Democraten is echter een clausule opgenomen, waarin staat dat de onderhandelingen met Rusland over wapenvermindering niet mogen lijden onder het anti-raketproject.

De clausule heeft Rusland niet gerust kunnen stellen. Volgens de Russen is het Amerikaanse anti-raketproject in strijd met het ABM-verdrag uit 1972, dat de bouw van een landelijk afweersysteem verbiedt. Het Start-II akkoord over de beperking van kernwapenarsenalen ligt onder vuur in de Doema, nu de Amerikanen hebben besloten tot de bouw van een afweersysteem. Conservatieve parlementsleden hebben gezegd dat de ratificatie van Start-II van de baan is als de VS hun plannen doorzetten.

De bouw van een anti-raketschild vormt een bedreiging voor de ,,strategische stabiliteit'' in de wereld, aldus verklaringen van de Russische en Chinese ministeries van Buitenlandse Zaken. China noemt het Amerikaanse wetsvoorstel ,,contraproductief'' voor de pogingen tot wapenvermindering en is bovendien beducht voor de mogelijkheid dat de VS wapensystemen leveren aan Taiwan.

De VS benadrukken dat het huidige te bouwen afweersysteem in tegenstelling tot Reagans versie niet is bedoeld om een massale kernaanval af te slaan, maar voornamelijk bescherming moet bieden tegen kleinere aanvallen door ,,terroristische staten'', zoals Irak of Noord-Korea.

De tegenstanders van het afweersysteem in het Amerikaanse congres vinden het project geldverspilling. Volgens hen is het nog maar de vraag of het wapensysteem überhaupt werkt. Het onafhankelijke Congreslid Bernard Sanders spreekt van een ,,fantasieproject'', waarvan het geld beter kan worden besteed aan de miljoenen Amerikaanse kinderen die geen ziektekostenverzekering hebben. (AP)