`Volleybal moet geen rotzooitje worden'

De internationale volleybalfederatie FIVB blijft aan de spelregels sleutelen. Bij de komende World League, die in mei begint, wordt geëxperimenteerd met sets die pas beslist zijn als een ploeg met drie in plaats van twee punten verschil voorkomt. Het is de bedoeling om spannende sets nog spannender te maken. De Nederlandse bondscoach Toon Gerbrands heeft gelaten kennis genomen van het zoveelste nieuwe plan. ,,Zolang we maar ver van tevoren weten waar we aan toe zijn, willen we best met die proef meedoen.''

Met ingang van dit jaar is er een aantal revolutionaire wijzigingen doorgevoerd in het volleybal. Wedstrijden worden volgens het rally-pointsysteem – elke balwisseling is een punt – gespeeld en sets gaan, met uitzondering van de vijfde, niet meer tot vijftien maar 25. ,,Een verandering zorgt altijd voor kritiek'', weet Gerbrands. ,,Maar met dat rally-pointsysteem is niets mis. Zo weet je nu dat een wedstrijd in ieder geval niet langer meer dan twee uur duurt. Vooral in Italië is er nog steeds verzet. Daar heb ik bij competitiewedstrijden spandoeken zien hangen tegen Acosta (voorzitter FIVB, red.) en voor het behoud van het karakter van de sport.''

Hoe veel zal er nog veranderen aan de regels?

Gerbrands: ,,Ik vermoed dat we het einde nu wel in zicht hebben. Het moet ook geen rotzooitje worden. Regels zoals in de Griekse competitie waarin aces met twee punten worden beloond zijn niks. Zo krijg je nooit eenheid en duidelijkheid.''

Waar schort het nog aan?

,,Ik vind dat ook op onze scholen het volleybal volgens het rally-pointsysteem moet worden onderwezen. Dat gebeurt nog niet. Ik ken nog maar één leraar die het heeft doorgevoerd en dat is Toon van der Burgt (ex-assistent-bondscoach, red.). Wat is er nou simpeler om aan de kinderen uit te leggen dan dat elke bal een punt oplevert?''