Verarmd uranium uit ziekenhuis bij het vuil

Het VU Ziekenhuis in Amsterdam heeft in november van het vorige jaar per abuis 114 kilo verarmd uranium meegegeven aan een tussenhandelaar in schroot. De directie heeft de vergissing gemeld bij de Inspectie Milieuhygiëne van het ministerie van VROM, de gemeente Amsterdam en het openbaar ministerie.

Directeur T. Halma van het VU Ziekenhuis zegt dat hij twee weken geleden op de hoogte is gesteld van de vermissing van het uranium. ,,We hebben het voorval hoog opgenomen en direct uitgezocht waar het precies is gebleven.'' Het uranium ziet eruit als stukken roestvrij staal en diende als afschermingsmateriaal van een verouderde, buiten gebruik gestelde lineale versneller, waarmee radiotherapie wordt gegeven aan kankerpatiënten.

Het apparaat was al lange tijd opgeslagen in een speciale ruimte van het VU Ziekenhuis, om er eventueel nog onderdelen van te hergebruiken. Het doorverkopen aan een tussenhandelaar is vermoedelijk gebeurd omdat de lineale versneller al zover was ontmanteld dat hij niet werd herkend als een medisch apparaat waarvoor specifieke procedures gelden. Normaal wordt een dergelijk toestel met radioactief afval onder strikte voorschriften van de Kernenergiewet afgevoerd en verwerkt door de Centrale Organisatie voor Verwijdering van Radioactief Afval (COVRA).

Halma zegt dat het uranium niet meer integraal is teruggevonden bij de schroothandelaar. De Inspectie Milieuhygiëne onderzoekt waar het materiaal is gebleven. Volgens Halma is uranium in vaste vorm niet gevaarlijk. ,,Maar als het in niet geconditioneerde omstandigheden wordt verpulverd of verbrand, kan het risico's geven voor de gezondheid'', legt de directeur van het VU Ziekenhuis uit.

Minister Pronk (Milieubeheer) zal de Tweede Kamer zo spoedig mogelijk informeren over het onderzoek dat de Inspectie Milieuhygiëne naar het vermiste uranium doet.