Turkse regering lijdt een nederlaag

De Turkse premier, Bülent Ecevit, heeft gisteren een nederlaag in het parlement geleden. Maar intussen kalft de ad hoc coalitie die hem ten val probeert te brengen, af.

De oppositie van ontevreden seculiere parlementariërs en moslim-fundamentalisten slaagde erin met 240 stemmen tegen 211 een debat over een motie van wantrouwen voor morgen op de parlementaire agenda te plaatsen. De stemming over de motie zal waarschijnlijk maandag plaatshebben. Het afgelopen weekeinde slaagden Ecevits tegenstanders er echter nog in 268 stemmen bijeen te krijgen om het parlement te dwingen bijeen te komen. Zij hebben 276 stemmen nodig om Ecevits regering naar huis te sturen, de helft plus één van de parlementszetels.

De oppositiecoalitie begint ook te ruziën over haar prioriteiten. De fundamentalistische Partij van de Deugd, met 144 zetels het grootste blok in het parlement, ijvert voor intrekking van anti-fundamentalistische wetgeving die wordt gebruikt om prominente fundamentalisten uit te schakelen. De ongeveer 90 seculiere parlementsleden die zich met de Partij van de Deugd tegen Ecevit hebben verbonden, willen uitstel van de voor 18 april vastgestelde verkiezingen omdat ze niet op de kandidatenlijsten staan. ,,Het lijkt erop dat deze beweging langzaam uiteen zal vallen en dat Turkije terugkeert naar een normaal verkiezingsproces'', aldus de politieke analist Bilal Cetin in de krant Radikal.

Ecevit kreeg bovendien belangrijke steun van de machtige strijdkrachten, die aanvankelijk eveneens waren geporteerd voor uitstel van de verkiezingen, om de Partij van de Deugd in de tussentijd te ondermijnen, maar daar nu van zijn teruggekomen. Chef staf generaal Huseyin Kivrikoglu waarschuwde gisteren, voorafgaand aan de stemming in het parlement over de agenda, tegen uitstel van de verkiezingen en tegen intrekking van de anti-fundamentalistische wetgeving. ,,We maken ons zorgen dat uitstel van de verkiezingen de weg opent voor chaos. Uitstel zou te veel vraagtekens met zich meebrengen'', aldus generaal Kivrikoglu in een vraaggesprek met de krant Hürriyet onder de kop: `De Pasha heeft gesproken'. Turkse topgeneraals worden vaak aangeduid met de Ottomaanse term `pasha'.

Kivrikoglu, die wordt beschreven als ,,spijkerhard'' , heeft sinds hij vorig jaar werd benoemd weinig van zich laten horen. ,,Nu zegt hij tegen de politici: Let op, ik ben er! Wij zijn nog steeds de belangrijkste speler in dit spel'', aldus een waarnemer in Ankara. President Demirel haastte zich in elk geval de uitspraak van de chef staf te onderstrepen.

De Turkse regering heeft gisteren de dreigementen van de Turkse-Koerdische PKK tegen het toerisme als chantage afgedaan, en betreurd dat ,,bepaalde Europese landen'' hieraan toegeven. Verscheidene Europese landen hebben hun staatsburgers gemaand bij reizen in Turkije waakzaam te zijn. Met name in Duitsland en Oostenrijk hebben toeristen in spe bezoeken aan Turkije in verband met de dreigementen afgezegd. (Reuters, AFP, AP)