Studiereis naar Istanbul afgelast om dreiging PKK

Een vijfdaagse studiereis van 276 Nederlandse schoonheidsspecialisten naar Istanbul is gisteren op het laatste moment afgelast. Het bestuur van de Algemene Nederlandse Branche Organisatie Schoonheidsverzorging (ANBOS) heeft de trip afgeblazen op aanraden van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

ANBOS-voorzitter C. Pronk-Zuurmond (de echtgenote van minister Pronk van VROM) hoorde van Buitenlandse Zaken dat het ministerie een bezoek aan Turkije weliswaar officieel nog niet ontraadt, maar dat reizigers bedacht moeten zijn op ,,mogelijke gewelddadige aanslagen''. ,,Het ministerie heeft ons geadviseerd niet te gaan, maar spreekt dat niet uit in een negatief reisadvies. `Dan moet ik zeker eerst met een dode terugkomen', heb ik ze gezegd'', aldus mevrouw Pronk.

Ze oordeelde daarop dat de risico's van de reis te groot waren. Een groep van 276 voornamelijk vrouwen op één plek in het centrum van Istanbul vormt volgens haar een te opvallend doelwit voor de PKK, die strijdt voor een onafhankelijk Koerdistan. Wegens de arrestatie van hun leider Öcalan heeft de PKK gedreigd met geweld tegen toeristen, in het bijzonder komend weekeinde wanneer de Koerden hun Nieuwjaar vieren. De ANBOS heeft de deelnemers aan de reis gisteren hals-over-kop op de hoogte gebracht van de afgelasting. Ze ving vijf van hen vanochtend op Schiphol op. De ANBOS noemt het niet doorgaan van de trip een ,,financieel drama'' voor de 276 schoonheidsspecialisten, die ieder 700 gulden voor de reis hadden betaald. Ze kunnen geen beroep doen op hun annuleringsverzekering, omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken een bezoek aan Turkije niet officieel ontraadt.