SPAANS-CUBAANSE KIP (2)

Het recept voor dit kipgerecht is afkomstig uit het gelijknamige kookboek van The Columbia Restaurant, een oud familierestaurant in Tampa (zie recept van gisteren). Het boek is een mengeling van autobiografie, biografie, restaurant-biografie en recepten. Ik koos dit recept omdat het een gemakkelijk gerecht is temidden van de typische restaurantgerechten uit de Spaans-Cubaanse-Italiaanse immigrantenkeuken in Tampa. Ook is het een authentiek familierecept en daar ben ik altijd gevoelig voor. En voorts levert de bereidingstechniek een ovengebraden kip op met het sappigste borstvlees dat een mens zich kan wensen. En last but not least bleek het een heerlijk fris gebraden kippetje op te leveren dankzij de citroenmarinade. De plakjes gekookte aardappel die in het oorspronkelijk recept op het laatst worden bruingebraden in de braadsappen van de kip (nadat deze uit de ovenschaal is gehaald), heb ik achterwege gelaten omdat ze bij mij maar niet bruin wilden worden (teveel braadsappen in de schaal) en de kip inmiddels aan het afkoelen was op de vleesplank. Beter maar die gekookte aardappels apart gebakken. En neem dan eens zoete aardappel, in de schil gaargekookt en ongepeld in vingerdikke plakken gesneden en gebakken in royaal roomboter. De plakken aardappel krijgen een mooi kleurtje en raken heerlijk doordrenkt van boter zonder dat ze echt krokant worden. Zo krijgt je ze in Cubaanse restaurants in Florida vaak geserveerd. Wie wil bakt nog een in schuine plakken gesneden rijpe bakbanaan mee met de zoete aardappel, dan is het helemaal feest. Maar nu de kip, die reeds een dagje werd gemarineerd met knoflookpulp en citroensap. Bereiding: Bestrooi de kip van binnen en buiten met wat zout en leg het dier, met de borstzijde naar onderen gekeerd, terug in de ovenschaal waarin het werd gemarineerd. Giet de bouillon erbij en sprenkel olijfolie over de kip. Braad de kip 60 minuten in het midden van een voorverwarmde oven (200° C) en lepel tijdens het braden tweemaal wat braadvocht over de kip. De kip wordt op de rugzijde mooi lichtbruin maar de borstzijde blijft blank en sappig omdat die in de braadsappen rust. Snijd de kip in stukken en serveer hem vanuit de ovenschaal samen met de frisse braadjus. Bewaar circa 75 gram van dat lekker sappige borstvlees voor een aantrekkelijke cocos-kipsalade, waarvoor spoedig het recept.