Slachtpartij in Indiase deelstaat

In de Indiase deelstaat Bihar zijn afgelopen nacht 35 inwoners van een dorp doodgeschoten door leden van een communistische groep. Het was het achttiende bloedbad in Bihar in vier jaar. In het district Jehanabad, ten zuiden van de hoofdstad Patna, woedt een bloedige, feodale oorlog tussen de rijke landheren en de kastenloze landarbeiders. De meeste slachtoffers die gisteravond vielen behoorden tot de hogere kasten.

De massaslachting was volgens de politie in Bihar, een arme en gewelddadige deelstaat met honderd miljoen inwoners, een wraakactie. In januari en februari waren bij aanvallen van een privéleger van de landheren op twee andere dorpen in Jehanabad zeker 40 dalits, de kastenlozen, gedood. De dalits vallen buiten het Indiase kastenstelsel, dat officieel is afgeschaft maar in het dagelijks leven nog volop aanwezig is en de leden van lagere kasten allerlei sociale beperkingen tegenover de hoogste kasten oplegt.

De aanval van gisteren kwam vlak nadat de deelstaatregering van premier Rabri Devi opnieuw was geïnstalleerd. Na de twee eerdere bloedbaden had de federale regering in New Delhi haar kabinet naar huis gestuurd wegens de wetteloosheid, maar dat besluit werd vorige week teruggedraaid toen bleek dat de coalitie van premier Vajpayee geen meerderheid zou krijgen in de Senaat.

De kastenoorlog op het platteland van Bihar begon ongeveer tien jaar geleden toen communistische groepen erin slaagden de arme boeren te verenigen tegen de oppermachtige landheren. Om verbetering van hun lot te krijgen, organiseerden militante communistische partijen regelmatig stakingen onder de boeren. Velen werken twaalf uur per dag voor een inkomen van nog geen vier gulden. Om de oude gezagsstructuur te herstellen vormden de landheren enkele jaren geleden een eigen leger. Dit Ranvir Sena, genoemd naar een vroegere krijgsheer uit een hoge kaste, probeert juist met harde hand de oude orde herstellen.