Selectie: Film

Navy S.E.A.L.S. (Lewis Teague, 1990, VS). High-tech-wapens overheersen actiefilm waarin Amerikaanse commando's Arabische terroristen bestrijden. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Men of War (Perry Lang, 1994, VS). Actiefilm. Huurlingen, onder wie Dolph Lundgren, beschermen exotisch eiland tegen vileine projectontwikkelaar. Veronica, 21.05-23.00u., onderbroken door reclame.

The Last Seduction (John Dahl, 1994, VS). Zie Film-vooraf. VRT, 21.20-23.10u.

Brubaker (Stuart Rosenberg, 1980, VS). Traditioneel gevangenisdrama met een routineus charismatische Robert Redford in de hoofdrol van de nieuwe, hervormingsgezinde directeur van een strafboerderij. Hij maakt zijn entree incognito als gevangene en stuit op grootscheepse misstanden. Waar gebeurd. Net5, 23.05-1.15u., onderbroken door reclame.

. Eat a Bowl of Tea (Wayne Wang, 1989, VS). In een gracieuze visuele stijl trakteert de regisseur van Smoke op een sappig vertelde, maar vrijblijvende anekdote over een weinig bekende episode uit de recente Amerikaanse geschiedenis. De War Brides Act van 1946 maakte de overkomst van Chinese vrouwen mogelijk naar de tot dan toe voornamelijk door mannelijke vrijgezellen bevolkte immigrantengemeenschap in het New-Yorkse Chinatown. Canvas, 23.10-0.50u.

. Un air de famille (Cédric Klapisch, 1996, Frankrijk). Enigszins claustrofobische toneelverfilming door de regisseur van Chacun cherche son chat biedt wrang-komische observaties van het wel en wee van een familie. Dominante moeder dineert zonder veel animo met haar drie volwassen kinderen in het simpele café van de oudste zoon. Ned.3, 23.17-1.09u.

Another 48 Hours (Walter Hill, 1990, VS). Vervolg op filmdebuut van Eddie Murphy laat de zwarte dandy andermaal tijdelijk vrij uit de gevangenis om de morsige rechercheur Nick Nolte bij te staan. Grossiert in achtervolgingen, schietpartijen en brekend glas maar mist de ironie van het origineel. BBC1, 23.30-1.00u.

The Hidden II (Seth Pinkser, 1993, VS). Routine-vervolg op thriller uit 1987 vertoont wederom uiterst gewelddadig buitenaards monster dat bezit neemt van het lichaam van argeloze burgers. RTL4, 0.10-1.50u., onderbroken door reclame.

08/15 (1) (Paul May, 1954, West-Duitsland). Eerste van drie speelfilms, naar de roman van Hans Hellmut Kirst, over opleiding en praktijkervaring van een pientere Duitse doorsneesoldaat uit de Tweede Wereldoorlog. Een van de grootste kassuccessen uit de Duitse jaren vijftig maakt antimilitaristische pretenties nauwelijks waar. ZDF, 0.35-2.10u., zwart-wit.

Blue Chips (William Friedkin, 1994, VS). Nick Nolte is een naar nieuw talent speurende coach in jachtige film over de frauduleuze praktijk van het college-basketball. Filmdebuut van rapper Shaquille O'Neal. BBC1, 1.00-2.45u.

Cry Terror (Andrew L. Stone, 1958, VS). Behendige misdaadfilm waarin psychopathische Rod Steiger electronica-expert James Mason ertoe dwingt om hem te helpen bij het afpersen van een vliegtuigmaatschappij. Ook met Inger Stevens en Angie Dickinson. ADR, 2.25-4.00u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Kansas Pacific (Ray Nazarro, 1953, VS). Western over pogingen om de aanleg van een spoorlijn te saboteren. Morgen, SBS6, 10.05-11.25u., met reclame.