Seksaffaire keert zich nu tegen Jeltsin

Ruslands toch al verzwakte president Boris Jeltsin is verder in het nauw gedreven door nieuwe aanwijzingen dat een seks- en corruptieschandaal zijn wortels heeft binnen het Kremlin.

Jeltsins mislukte poging om procureur-generaal Joeri Skoeratov te dumpen, keert zich als een boemerang tegen hem. Toonaangevende kranten als Kommersant en Segodnja richten vanmorgen hun pijlen op 'moraalridder Jeltsin' die zij zien als de `regisseur' van een illegaal opgenomen video waarop aanklager Skoeratov de liefde bedrijft met twee blondines. Fragmenten van de band zijn donderdagnacht door de staatstelevisie RTR vertoond, nadat 's lands machtige gouverneurs in de Federatieraad (senaat) het door Jeltsin geëiste ontslag van Skoeratov massaal en onverwachts blokkeerden.

De gouverneurs, de Doema, de media, vrijwel de hele samenleving neemt het op voor Ruslands hoogste corruptiebestrijder, die slachtoffer is geworden van chantage door kompromat (compromitterend materiaal). `Kremlin gooit modder naar Skoeratov', kopt The Moscow Times, terwijl het weekblad Versija claimt dat de gewraakte tape is opgenomen in een datsja van de staat.

De 46-jarige Skoeratov, die zich zes weken wegens `hartklachten' onvindbaar heeft gehouden, bracht het Kremlin gisteren verder in verlegenheid door een onderzoek te gelasten naar een smeergeldaffaire rond het Zwitserse bedrijf Metabex, dat al jaren als de huisschilder van het Kremlin te boek staat. Eind januari is er op last van Skoeratov een inval geweest op het Moskouse kantoor van Metabex, een bouwbedrijf met zeshonderd werknemers dat zowel de Doema, het Witte Huis (de zetel van de regering) als het Kremlin heeft gerenoveerd. Samen met zijn Zwitserse ambtgenoot Carla del Ponte onderzocht de procureur-generaal omkooppraktijken, onder meer binnen de divisie die het onroerend goed van het Kremlin beheert.

Skoeratov heeft nu verklaard dat de belastende video door betrokkenen in de Metabex-affaire in omloop is gebracht, wat door de Russische media direct is vertaald met het Kremlin zelf. De president kan voorlopig het corruptieonderzoek binnen de Kremlinmuren niet stoppen, maar heeft een commissie ingesteld van zijn laatste vertrouwelingen, die moet nagaan welke misstappen Skoeratov heeft begaan.