Scepsis bij werknemer Nedlloyd na verkoop

Werknemers van het gisteren door Deutsche Post overgenomen Nedlloyd Europese Transport en Distributie (ETD) hebben sceptisch gereageerd op de overname van hun werkgever.

,,Er komt toch een mooi bedrijf in Duitse handen'', zegt bestuurder Wim Ramakers van de CNV Bedrijvenbond.

,,Het was wel duidelijk dat er iets moest gebeuren'', voegt hij daar direct aan toe. ,,Nedlloyd is niet in staat gebleken om de markt bij te houden in het wegvervoer. Ze hebben de slag verloren. Nedlloyd is nu meer een soort beleggingsmaatschappij geworden.'' Deutsche Post biedt de voormalige transportpoot van Nedlloyd goede kansen, verwacht Ramakers. ,,Een bedrijf als Van Gend en Loos is te klein om Europees te kunnen opereren. De Duitse post biedt een stevige basis.''

De overname kwam voor de werknemers van ETD als een verrassing. ,,Ze reageren sceptisch. Nedlloyd was toch een werkgever die zekerheid bood, bij Deutsche Post is dat afwachten.'' Ramakers maakt zich zorgen over de werkgelegenheid.

,,Deutsche Post wil in Europa zijn personeelsbestand drie tot vier procent terugbrengen. Daar kunnen ook Nederlandse werknemers de dupe van worden.''

Wouter van Lidth de Jeude van vakbond VHP (middelbaar en hoger personeel) maakt zich zorgen over de toekomst van het middenkader.

Zowel bij Nedlloyd zelf als onder het hoge personeel van de losse werkmaatschappijen zouden banen verloren kunnen gaan.

,,Deutsche Post zegt alleen dat er `hopelijk' geen ontslagen zullen vallen.''

Volgens een woordvoerder van Van Gend en Loos heeft Deutsche Post gegarandeerd dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. ,,Ze zijn absoluut niet van plan de bezem door ons bedrijf te halen. Het Nederlandse management blijft ook gewoon zitten, dat worden geen Duitsers of zo.''

De overname biedt Van Gend en Loos ,,nieuwe kansen'', volgens de woordvoerder.

,,Deutsche Post is meer dan Nedlloyd bereid om in ons bedrijf te investeren.'' Met de scepsis onder het personeel valt het volgens hem mee. ,,Ik krijg niet de indruk dat iemand er hier wakker van ligt dat we in Duitse handen komen. Het bedrijf draait gewoon door.''