Première Dubbelconcert Britten

Vandaag en morgen staat bij het Brabants Orkest een markante compositie op de lessenaars: het Double Concerto for Violin, Viola and Orchestra van Benjamin Britten, dat onlangs werd herontdekt. Benjamin Britten (1913-1976) componeerde snel. Enkele weken na zijn opus 1, de Sinfonietta voor kamerorkest uit 1932, presenteerde hij zijn opus 2, het Phantasy Quartet voor hobo en strijktrio. Twee jaar geleden bleek dat Britten intussen ook nog een Double Concerto voor viool en altviool schreef, dat hij nooit in partituur bracht.

Tijdens het vijftigste Aldeburg Festival in 1997 werd dit vergeten werk ten doop gehouden door de solisten Katherine Hunka en Philip Dukes, begeleid door het Britten-Pears Orchestra onder leiding van Kent Nagano. De schets met duidelijke indicaties voor de orkestratie werd tot partituur omgewerkt door Colin Matthews. Een cd-opname onder Nagano met Gidon Kremer en Youri Bashmet moet nog worden uitgebracht.

De Oostenrijkse violist Benjamin Schmid en de in Nederland wonende Russische altviolist Daniel Raiskin hebben inmiddels de Duitse en de Zwitserse première verzorgd. Na de Nederlandse première bij het Brabants Orkest gaan ze nog naar België, Finland, Oostenrijk, Frankrijk en Rusland.

Het concert in b-kleine terts duurt circa 25 minuten en bestaat uit drie, aaneengesloten delen. Raiskin: ,,Het dubbelconcert is een aanvulling op het altvioolrepertoire. Het concert is goed geschreven - niet erg virtuoos, maar wel heel muzikaal: Britten zelf was immers altviolist. De partijen van de solo-instrumenten zijn aan elkaar gewaagd. Het concert is programmatisch van aard zonder dat er een werkelijk programma aan ten grondslag ligt. De beeldende muziek doet me denken aan oude Engelse zwart-witfilms over de riddertijd. De vorm is gedurfd, met name van de Finale die een jazzy tarantella vormt: een woest en origineel meesterwerkje waarin de componist terugkeert naar de thematiek van het eerste deel.''

Brabants Orkest: 19/3 20.15 uur Muziekcentrum Eindhoven; 20/3 20 uur Theater Parade Den Bosch.