Pas verschenen

Willem Frederik Hermans:

De tranen der acacia's.

Van Oorschot, 422 blz. ƒ65,-

S. Vestdijk: Rumeiland.

Conserve, 349 blz. ƒ49,95

Jubileumuitgave van De tranen der acacia's, Hermans' eerste grote roman die vijftig jaar geleden verscheen en vierentwintig drukken beleefde. Een andere, eveneens mooi gebonden, herdruk is de historische roman Rumeiland (1940), een avonturenroman van Vestdijk, die zich afspeelt in het achttiende-eeuwse Jamaica.

Geerten Meijsing: Kerstnacht in de kathedraal

Louis Ferron: Hier ligt Boot. Gottmer, per deeltje ƒ32,50

Twee nieuwe delen in de Muggenreeks, een serie novellen waarin schrijvers met een Haarlems verleden hun verhouding met deze stad verwoorden. Eerder deden dat Renate Stoute, Kester Freriks, J. Bernlef en Frédéric Bastet. Carel Alphenaar besprak de eerste delen van de serie en schreef: `Het geeft mij de kans met deze auteurs een wandeling te maken door mijn geboortestad en in een enkel geval mijn herinnering aan de hunne te haken.' (CS 12-2-99)

Gerrit Krol: Vijf vingers van dezelfde hand. Herik, 36 blz. ƒ28,90

Gedichtencyclus van Gerrit Krol (1934) bestaande uit verzen geschreven in de derde persoon. Met tweekleuren-lino's van Ellen Krol.

Wole Soyinka: De vertolkers.

Vert. Marijke Emeis, In de Knipscheer, 367 blz. ƒ25,-

Heruitgave van het boek over Nigeria's broze onafhankelijkheid uit 1965 van Nobelprijswinnaar Wole Soyinka. Deze keerde onlangs uit ballingschap terug naar Nigeria, waar de strijd voor democratie en tegen geweld nog steeds actueel is.

António Lobo Antunes: De glans en pracht van Portugal. Vert. Harrie Lemmens, Ambo, 463 blz. ƒ59,50

``In het Portugees is het heel moeilijk een dialoog op natuurlijke wijze weer te geven. Ik heb die moeilijkheid ontweken door flarden monologen te schrijven en die als het ware over elkaar heen te leggen.'' Aldus António Lobo Antunes (1942) in een vraaggesprek in deze krant (CS 13-3-98). Interviewer Ger Groot voegde daar aan toe dat Het handboek van de inquisiteurs daar voor een belangrijk deel zijn bijzondere charme aan dankt. In vertaling is nu het tweede deel van deze cyclus over macht verschenen.

Luigi Malerba: Ithaka voor altijd. Vert. Etta Maris, De Arbeiderspers,

185 blz. ƒ29,90

Opnieuw een historische roman van de Italiaanse schrijver Luigi Malerba, nu over Odysseus, die na jarenlange afwezigheid terugkeert naar Ithaka. Odysseus, neergezet als een onbetrouwbare fantast, blijkt een stuk minder heldhaftig te zijn dan zijn intelligente en trouwe echtgenote Penelope. Pieter Steinz over De maskers, Malerba's in 1997 vertaalde roman: `Malerba schildert zijn personages tot in de kleinste details,met veel humor en stilistisch vernuft, dat zich vooral uit in de vileine dialogen.' (Boeken 6-6-97)

Fernando Vallejo: De madonna van de moordenaars. Vert. Adri Boon,

De Geus, 143 blz. ƒ34,90

Roman van de in Mexico woonachtige schrijver Fernando Vallejo (Colombia, 1942) waarin hij een portret schetst van de onderwereld van Medellín, een stad waar het dagelijks leven beheerst wordt door druggeweld.

Koos van Zomeren: 1946 Verkenning van een geboortejaar.

De Arbeiderspers, 216 blz. ƒ29,90

Bundel met afleveringen van een kroniek van Koos van Zomeren (1946) die vorig jaar in deze krant verscheen.

Jean-Christophe Rufin: De Abessijn. Vert. Jelle Noorman, Atlas, 512 blz. ƒ49,90

Debuutroman van de Franse arts-auteur Jean-Christophe Rufin (1952) over de periode dat Lodewijk XIV tijdens zijn regering contact zocht met de keizer van Abessinië. Een jonge arts onderneemt een succesvolle poging Ethiopië te behoeden voor godsdienstfanaten en vreemde overheersing. De Abessijn werd in 1997 bekroond met de Prix Goncourt voor het beste debuut en de Prix Méditerranée.

NON FICTIE

Jeroen Salman: Populair drukwerk in de Gouden Eeuw. De almanak als lectuur en handelswaar. Walburg Pers,

495 blz. ƒ89,–

De literatuur in de zeventiende eeuw bestond niet alleen uit hoogstaande werken, geschreven door erudiete geleerden. Massaal werd wegwerplectuur geproduceerd, waaronder almanakken met praktische informatie, astrologische en medische adviezen en historische weetjes.

Dit uitvoerige boek gaat in op de inhoud, de functie en het publiek, dat zich zeker niet beperkte tot `het gewone volk'.

Homer H. Hickam: Oktoberhemel. Een Amerikaanse jeugd in de jaren vijftig. Het Spectrum, 374 blz. ƒ39,90

Autobiografie van een raketingenieur. Opgroeiend in een steenkolenstreek in West-Virgina lijkt hij voorbestemd ook zijn leven in de mijnen te moeten slijten. Tot hij gefascineerd raakt door het ontwerpen van raketten.

Rudolf Bakker: Provence en Côte d'Azur, benevens de Alpes-Maritimes en de Alpes-de-haute-Provence. Arbeiderspers, 457 blz. ƒ49,90

Verbeterde druk van uitvoerige reisgids met 24 routes door Zuid-Oost Frankrijk. Origineel en boordevol cultuurhistorische informatie.