Onzekerheid blijft in zaak-Bouterse

Het Haagse gerechtshof heeft het verzoek van advocaat A. Moszkowicz afgewezen om het drugsproces tegen de Surinaamse Adviseur van Staat te verplaatsen van Den Haag naar de Rotterdamse rechtbank.

De advocaat stelt zich op het standpunt dat Rotterdam beter bevoegd is te oordelen over het geschil omdat Bouterse wordt beticht van drugstransporten die eerder door de Rotterdamse politie zijn onderzocht. Het hof stelt evenwel dat in het geheel niet is gebleken dat in Rotterdam ooit een vervolging tegen Bouterse heeft gelopen.

Het hof heeft tevens bepaald dat een verzoek van het openbaar ministerie wordt afgewezen. Justitie vroeg het hof te bepalen dat de voor aanstaande maandag geplande strafzaak niet wordt geschorst omdat Moszkowicz volgens justitie misbruik maakt van procesrecht. ,,Dit verzoek wordt reeds afgewezen omdat dit verzoek niet op de wet is gebaseerd'', aldus het hof.

Moszkowicz zei vanmiddag dat hij waarschijnlijk tegen de beschikking in cassatie gaat bij de Hoge Raad. Een dergelijk verzoek heeft volgens de wet schorsende werking. Tot nu toe heeft de Haagse rechtbank zich op het standpunt gesteld dat Moszkowicz een ondeugdelijk verzoek doet en dat de rechters daarom maandag gewoon beginnen met het drugsproces tegen Bouterse en twee medeverdachten.

Het is overigens zeer de vraag of Moszkowicz maandag namens zijn cliënt zal verschijnen. De advocaat wil er publiekelijk geen mededelingen over doen, maar het is alleszins logisch dat hij zich consequent op het standpunt stelt dat hij eerst de uitkomst van het door hem gestelde jurisdictiegeschil wil afwachten. Pas als de Hoge Raad ook bepaalt dat Den Haag de meest geschikte rechtbank is, zal hij daar zijn verdediging voeren.

De Haagse rechtbank was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar. Persofficier L. Horstink zei dat het OM er rekening mee houdt dat het proces maandag toch niet zal beginnen. De procedure van Moszkowicz leidt tot grote verwarring, omdat een dergelijke zaak nooit eerder heeft gespeeld. Hoofdverdachte Bouterse zal in ieder geval niet zijn proces bijwonen.