Noorse gasexport hoger door kleine pijpleiding

Noorwegen kan zijn aardgasexport vanaf het jaar 2001 met een kwart verhogen door een relatief kleine uitbreiding van het pijpleidingennet over de bodem van de Noordzee. Vice-voorzitter Bengt Lie Hansen van energiemaatschappij Norsk Hydro maakte deze week bekend dat zijn bedrijf in samenwerking met Statoil en de Franse partners Elf Aquitaine en Total 100 miljoen dollar (ruim 200 miljoen gulden) een verbinding gaat aanleggen tussen de Noorse gasvelden Heimdal en Frigg.

Het gas van het Frigg-veld, dat over ongeveer een jaar leeg zal zijn, gaat nu naar de St. Fergus-terminal in Schotland. De lengte van de nieuwe pijpleiding Vesterled is slechts 33 kilometer en moet het Noorse aandeel in de Britse gasmarkt in 2001 op 10 procent brengen. Nieuwe Noorse gasvelden gaan de functie van Frigg overnemen en zullen ook een elektriciteitscentrale in Scunthorpe, Oost-Engeland, van brandstof gaan voorzien.

Maar de Vesterled-aansluiting maakt het ook mogelijk dat er meer gas uit de noordelijke velden naar West-Europa wordt getransporteerd, via de grote exportleidingen naar het Duitse Emden, naar Zeebrugge in België en naar Duinkeren in Noord-Frankrijk. ,,Waar het gas heengaat hangt gewoon van de prijzen van het moment af'', aldus Hansen van Norsk Hydro. Op het ogenblik is export naar Groot-Brittannië aantrekkelijk omdat de Britse gasprijzen hoger zijn dan die op het continent.

Noorwegen exporteert nu al zo'n 45 miljard kubieke meter aardgas per jaar. Dat is net iets meer dan de Gasunie vorig jaar aan het buitenland verkocht. De Nederlandse productie is hoger, door de grote binnenlandse afzet, maar Noorwegen heeft grotere reserves en kan daar nog zeker 35 jaar op teren. Tegen 2002 zullen de Noren naar verwachting hun export opvoeren tot ruim 70 miljard kubieke meter.

Gasunie bestudeert al enkele jaren de mogelijkheid om een rechtstreekse pijpleiding naar Groot-Brittannië te bouwen, van Callantsoog naar Bacton, die de `handelsfunctie' van het bedrijf meer cachet kan geven. Daarbij gaat het om een `capaciteitsleiding' die in korte tijd onder een hoge druk aardgas van Nederland naar Britse afnemers moet transporteren. Ook kan Gasunie de pijp gebruiken om Brits gas naar Nederland te halen.

Het Noorse project betekent geen extra concurrentie, zegt Gasunie-woordvoerder Piet Bakker. ,,Zij vergroten gewoon hun export. Daar hebben wij weinig ruimte meer voor. Alle nu bekende Nederlandse voorraden zijn gecontracteerd. Noorwegen heeft ook geen opslagmogelijkheden. Wij wel, en dat geeft ons met de reserve in het grote Slochterenveld een enorme flexibiliteit. Onze opslagcapaciteit maakt het Gasunie mogelijk om buitenlands gas, dat wij in de zomer inkopen en opslaan, in de winter aan de Britten te leveren wanneer de vraag daar het eigen aanbod overtreft'', aldus Bakker.