Noordelijke economie groeit

De noordelijk economie groeit door, ondanks de vertraging in de landelijke conjunctuur. De werkloosheid in Friesland, Groningen en Drenthe nam voor de derde achtereenvolgende keer af. Dit blijkt uit onderzoek van economen van de Rijksuniversiteit Groningen in de gisteren verschenen Regionaal Economische Verkenningen.

De werkloosheid in Groningen, Friesland en Drenthe zal dit jaar door banengroei dalen tot respectievelijk 8, 6,6 en 6,2 procent. Volgens de nieuwste landelijke ramingen groeit de landelijke economie 2 à 2,25 procent. De werkloosheid blijft daardoor op hetzelfde niveau van 5 procent. De noordelijke economie reageert traditioneel vertraagd op de landelijke ontwikkelingen en profiteert daardoor van een naijleffect van de gunstige conjunctuur van 1998. In Groningen en Drenthe groeide de werkgelegenheid vorig jaar dan ook met respectievelijk 2,8 en 2,5 procent (landelijk 2,4 procent).

(Karin de Mik, Leeuwarden)