Miljardenhulp voor Gucci van Franse redder

Het Italiaanse modehuis Gucci heeft een redder gevonden in zijn strijd tegen de Franse rivaal LVMH. Gucci, een Amsterdams beursfonds, plaatst daartoe voor 6 miljard gulden nieuwe aandelen bij het Franse detailhandelsconcern Pinault Printemps Redoute (PPR).

Dat hebben Gucci en Pinault-Printemps vanochtend bekend gemaakt. Het Franse concern koopt 39 miljoen nieuwe aandelen voor 75 dollar per stuk. Die zijn goed voor een belang van 40 procent in Gucci, producent van onder meer tassen, shawls en stropdassen.

LVMH kondigde aan de rechtsgeldigheid van dit akkoord tussen Gucci en PPR aan te vechten voor de rechtbank. ,,Gucci heeft in de praktijk de controle over het bedrijf overgedragen aan Pinault-Printemps'', aldus een verklaring van LVMH.

Gucci was de afgelopen weken verwikkeld in een gevecht met het Franse LVMH (onder meer Luis Vuitton), dat met aankopen op de beurs een belang van 34,4 procent had opgebouwd in Gucci. Om zich tegen een `sluipende overname' door LVMH te verzetten, riep Gucci vorige maand een beschermingsconstructie in het leven die vervolgens door LVMH werd aangevochten bij de Amsterdamse rechtbank (uitspraak 22 april).

PPR is niet de redder op het witte paard, zegt topman Domenico De Sole van Gucci in een telefonische toelichting vanuit Parijs. ,,Dit is een alliantie; PPR is geen concurrent van ons, hun investering van 3 miljard dollar is een pure kapitaalsinjectie. Daarmee kunnen we nu zelfstandig verder groeien tot een nieuwe groep van luxe merken.''

De deal, een idee van adviserende zakenbankiers, kwam in tien dagen rond. Pinault Printemps Redoute is het grootste detailhandelsconcern van Frankrijk met in 1998 een omzet van ongeveer 35 miljard gulden. Tot het concern behoren onder meer de boeken- en platenwinkels Fnac, de Printemps-warenhuizen en de postordergigant la Redoute. Omdat verdere groei in Frankrijk moeilijker werd, heeft topman Serge Weinberg de afgelopen jaren vele miljarden geïnvesteerd in buitenlandse acquisities. Ook de oprichter van het concern, François Pinault, zoon van een Bretonse houtvester, is een bekende internationale investeerder. Hij kocht vorig jaar bijvoorbeeld het Britse veilinghuis Christie's. Gucci maakte gisteren jaarcijfers bekend. De nettowinst van LVMH daalde afgelopen jaar met 29 pct, die van Gucci steeg met 11 pct tot 195 miljoen dollar.

    • Remmelt Otten