KPN opent kabelnetwerk voor concurrent

KPN is sinds begin dit jaar in gesprek met concurrenten om haar kabels naar de abonnee thuis open te stellen. Dat heeft het bedrijf gedaan, vooruitlopend op de vandaag door telecomwaakhond Opta gepubliceerde richtsnoeren. Daarin staat dat particuliere en zakelijke telefoongebruikers een abonnement voor hun vaste telefoon kunnen afsluiten bij een concurrent van KPN, ook als die geen eigen net heeft. Het concurrerende bedrijf moet daarvoor de kabel, die loopt van de wijkcentrale naar de aansluiting thuis, van KPN `huren'.

De bedoeling is dat de elektronische snelweg via het aansluitnet verder ontwikkeld wordt met gebruikmaking van de infrastructuur van KPN. Bij proeven in Amsterdam is al gebleken dat zeer hoge snelheden goed haalbaar zijn, aldus KPN. Internetgebruikers kunnen daarvan profiteren maar bijvoorbeeld ook telewerkers, voor wie de toegang tot de bedrijfsnetwerken sneller wordt. (ANP)