Kleine brouwers vrezen concurrentie

De plannen van de Europese Commissie om de concurrentie tussen brouwers te vergroten bedreigen het voorbestaan van een aantal kleine brouwerijen. De Nederlandse brouwers Lindeboom, De Leeuw, Gulpener, Budelse Brouwerij en De Kroon ,,zullen het heel erg moeilijk krijgen''.

Dit zegt directeur Thijs Thijssen van brouwerij De Kroon in Oirschot. Hij heeft deze maand namens kleine en middelgrote brouwerijen met Europees Commissaris Van Miert (mededinging) gesproken over diens plannen om de concurrentie te versterken door de exclusieve contracten tussen brouwers en horeca-afnemers aan banden te leggen.

Van Miert wil dat de grote brouwers afzien van de langlopende contracten waarbij ze horeca-ondernemers verplichten uitsluitend hun bier af te nemen in ruil voor onderdak in een pand van de brouwerij en levering van tap- en koelinstallaties. Van Miert ziet in deze contracten een beperking van de vrije concurrentie.

Als Brussel de contracten verbiedt, vrezen de kleine brouwerijen het onderspit te delven. Weliswaar zouden zij zelf wel afnamecontracten mogen blijven sluiten met de horeca, maar als de grote brouwerijen geen afnameplicht meer kunnen opleggen, redeneert Thijssen, zou het voor horeca-ondernemers interessanter worden te kiezen voor de grote merken. Thijssen: ,,Elke horeca-ondernemer wil van zijn brouwerij zo veel mogelijk steun krijgen voor zo weinig mogelijk binding.''

Volgens de plannen van de Europese Commissie moeten brouwerijen met meer dan 30 procent marktaandeel in de horeca de contracten met hun horeca-afnemers in de toekomst ter goedkeuring voorleggen aan de Europese Commissie. Die beoordeelt dan of de vrije concurrentie wordt belemmerd.

Grote brouwerijen als Heineken (marktaandeel van meer dan 50 procent in Nederland) hebben de plannen van de Commissie zwaar bekritiseerd.

Volgens hen zal in Europa een flink aantal cafés het loodje leggen, gaan duizenden banen verloren en verschraalt de bierkeuze voor de consument.

Volgens Thijssen toonde Van Miert tijdens het onderhoud deze maand geen begrip voor de kleinere brouwerijen. ,,Hij suggereerde dat wij gestuurd waren door de grote brouwerijen. En dat wij niet weten hoe de markt in elkaar zit.''

BROUWERSJUK12