Kieskeurig

Wie 's nachts wakker is ziet de vrachtwagens van Van Gend & Loos en PTT Post in colonnes door het land trekken. Druk in de weer om hun logistieke missie te vervullen: de distributie van grote en kleine zendingen, overal in het land, en bij voorkeur binnen 24 uur.

Wie een goed geheugen heeft zag PTT Post en Selektvracht, een zusje van Van Gend & Loos, ook enkele jaren geleden bumper tegen bumper staan: dat was voor de Haagse rechtbank, waar ze elkaar grote ladingpakketten van postorderbedrijven betwistten.

Met de overname van Nedlloyd-dochters Selektvracht en Van Gend & Loos door Deutsche Post mag de TNT Post Groep (TPG), moeder van PTT Post, nu de strijd aanbinden met het veel grotere buurmeisje. Deutsche Post is als postbedrijf al een gigant naast PTT Post, via haar participatie in expresvervoerder DHL is ze bovendien ook een pittige concurrent voor TNT.

En dat terwijl een overname van de twee Nedlloyd-distributeurs door TPG een zoveel passender optie leek. Van TPG-topman Scheepbouwer, ooit in Rotterdam werkzaam bij Nedlloyd-concurrent Sea-Land, kan niet worden gezegd dat hij de weg niet wist.

Bij TPG tillen ze er niet zwaar aan de twee bedrijven niet te hebben ingelijfd. Het concern bekeek vorig jaar al de mogelijkheid om de Nedlloyd-dochters over te nemen, maar die bleken niet in het juiste marktsegment te opereren.

Benieuwd of Scheepbouwer maandag vertelt, bij de presentatie van de cijfers van TPG over 1998, in welke markten hij actief wil worden.

Hans Wammes