Handelsconcern Internatio dijt uit door acquisities

Handels-, distributie- en technisch concern Internatio-Müller is het afgelopen jaar vooral dankzij overnames flink gegroeid. De winst steeg met 44 procent naar 167 miljoen gulden.

De forse omzetstijging – met 1,44 miljard toegenomen tot 5,27 miljard gulden – is voor het overgrote deel te danken aan acquisities. Internatio-Müller heeft door diverse overnames in 1998 er ruim een half miljard aan omzet bijgekregen. Eind 1997 nam de onderneming nog Rud. Otto Meyer (ROM) over, dat goed is voor een miljard. Verkopen van dochters was er nauwelijks bij. Die onderdelen die wel werden afgestoten zorgden voor nog geen honderd miljoen gulden omzet.

Van autonome omzetgroei, dus los van de overnamen, was er vooral bij de distributie van geneesmiddelen en bij de distributie van chemicaliën in Europa. De omzet van de Interpharm-Groep, groothandel in geneesmiddelen nam met 12,1 procent toe tot 1,6 miljard gulden. Het bedrijf presteerde beter dan eerder werd voorzien. (ANP)