Graf Goethe in het geheim geopend

Pathologen en archeologen van de toenmalige DDR hebben op 2 november 1970 in Weimar de sarcofaag van Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) geopend en zijn skelet ontdaan van alle vleselijke resten. Doel van deze operatie, die in het diepste geheim werd uitgevoerd, was het behoud van het skelet van Duitslands beroemdste schrijver voor de komende eeuwen. Dit maakte het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine gisteren bekend.

Journalisten van het dagblad hebben een beschrijving en een film van de operatie gevonden in het Goethe Nationalmuseum in Weimar. Aanleiding tot het openen van Goethe's graf was een breuk in de sarcofaag. Na het openen van het graf besloten de wetenschappers de beenderen van Goethe te ontdoen van nog aanwezige vleesresten en te reinigen. Ook restaureerden ze de lauwerkrans die voor zijn begrafenis op Goethe's hoofd was gezet. Vervolgens werd het skelet door schuim omgeven en in de nacht van 21 op 22 november teruggebracht naar het graf. Goethe's doodshemd was toen nog niet teruggekeerd uit Berlijn, waar het voor onderzoek naar toe was gestuurd. Het werd later in een geheime kleine kamer van het Schillermuseum opgeborgen.

Volgens de Frankfurter Allgemeine bleven de film en de beschrijving getiteld `Bericht über die Besichtigung, Ausbettung, Mazeration und Wiedereinbettung der sterblichen Überreste Johann Wolfgang von Goethes' dertig jaar onopgemerkt in het Goethemuseum. Maar volgens het Algemeen Dagblad maakte de Nederlandse schrijver Boudewijn Büch al in 1997 in een tv-programma over Goethe melding van de operatie.

Het `Bericht' bevat vele details over de resten van Goethe. Zo meldt het dat de lengte van het skelet 1 meter 66 was, waaruit wordt geconcludeerd dat Goethe bij zijn dood 1 meter 69 mat.