Energiebesparingsbeleid wordt strenger

Bedrijven die niet of slecht meewerken aan vrijwillige afspraken om energie te besparen zullen harder worden aangepakt. Dit bleek gisteren toen de Tweede Kamer zich boog over de resultaten van vrijwillige meerjarenafspraken (MJA's) tussen overheid en bedrijfsleven om producten met minder energie te maken. Minister Jorritsma van Economische Zaken beloofde de Kamer de boosdoeners via de milieuwetgeving harder aan te pakken. Het huidige uitgangspunt dat investeringen zich in drie jaar moeten terugverdienen gaat daarbij waarschijnlijk op de helling. ,,De terugverdientijd is een knelpunt. We moeten kijken of die niet langer moet zijn'', aldus Jorritsma.

In 1997 gingen fabrieken 14,5 procent efficiënter met hun energie om dan in 1989. Daarmee is 3 miljard kubieke meter gas bespaard. Het doel is dat dit eind 2000 twintig procent is. Van het totale Nederlandse industriële energieverbruik valt 90 procent onder een MJA. (ANP)